Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 19 juli 2019 19:00

Uitgelicht: megadeal Galapagos beloond

 Galapagos heeft de beurswaarde deze week flink zien toenemen, nadat bekend werd dat het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf een megadeal heeft gesloten met zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences. 

Galapagos CEO Onno van de Stolpe noemde het "een fantastisch moment in onze twintigjarige geschiedenis" en sprak van een "historische overeenkomst" met Gilead.  

Topman van Daniel O'Day stelde "enorm blij" te zijn met de "unieke" overeenkomst, "die niet alleen van strategisch belang is voor de lange termijn, maar ook onmiddellijke voordelen voor beide partijen oplevert."

Galapagos werkt al sinds eind 2015 met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Nu gaan de twee bedrijven een tienjarige wereldwijde R&D samenwerking aan, waarbij Gilead toegang krijgt tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, terwijl Galapagos de zeggenschap behoudt in Europa. 

Met de deal krijgt Gilead een exclusieve licentie en optierechten om alle huidige en toekomstige programma's in alle landen buiten Europa te ontwikkelen en commercialiseren. Hiervoor ontvangt Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar. Galapagos gaat deze middelen inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft het ook recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Bovendien krijgt Galapagos ook een grotere rol in het vermarkten van filgotinib in Europa, waarbij het bedrijf verder bouwt aan de ambitie om een Europese commerciële grootmacht te worden. 

Aandelenbelang in Galapagos stijgt maar geen overname

Gilead zal ook inschrijven op nieuwe Galapagos-aandelen met een waarde van 140,59 euro per stuk, resulterend in een extra investering van 1,1 miljard dollar. Hierdoor neemt het belang van Gilead in Galapagos toe van 12,3 procent tot 22,1 procent. Dat belang kan verder oplopen tot 29,9 procent met de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, waarvoor Galapagos goedkeuring zal vragen aan zijn aandeelhouders.

De overeenkomst omvat een standstill-periode van 10 jaar, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen of zijn belang verder zal verhogen, met beperkte uitzonderingen.

"Het beste van alle werelden", concludeerde Van de Stolpe, die de uitgebreide samenwerking met Gilead een "ongekende deal" binnen de biofarma-industrie noemt en graag zou zien dat vaker dit soort deals worden gesloten. Volgens hem spraken de twee bedrijven nooit over een overname van Galapagos door Gilead.

Gilead CEO O'Day benadrukte dat de deal ook voor zijn bedrijf en de aandeelhouders de meest gunstige is. Galapagos blijft volgens hem gemotiveerd als onafhankelijk bedrijf en de verwerving van exclusieve rechten brengt uiteindelijk meer waarde dan een overname van het Belgisch-Nederlandse concern.

Analisten enthousiast 

Net als de bedrijven zelf waren ook analisten enthousiast. Het regende deze week dan ook hogere koersdoelen voor Galapagos. RBC, KBC Securities, JPMorgan en InsingerGilissen trokken het koersdoel op. 

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen heeft Galapagos een prachtige deal gesloten waarbij het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf zijn zelfstandigheid behoudt.

Versteeg wees voor de camera van ABM Financial News op twee belangrijke doelstellingen die Galapagos CEO Onno van de Stolpe heeft: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

Klik hier voor: Galapagos sluit fantastische deal

Dat eerste is door de deal met Gilead gelukt gezien de wapenstilstand van 10 jaar. Volgens Versteeg hoeft Galapagos niet bang te zijn dat er een bod zal komen want Gilead kan zijn belang uitbreiden tot net onder 30 procent en "daarmee is het volstrekt zinloos voor een andere farmaceut om een bod te doen".

Het tweede doel van de Galapagos topman, dat wil zeggen een onafhankelijke farmaceut worden, daar heeft hij "ook een grote stap mee gemaakt", vindt Versteeg, omdat Galapagos in de toekomst alle medicijnen in Europa zelf mag ontwikkelen en deels ook vermarkten.

Overnamefantasie uit het aandeel

De enige keerzijde van de deal die Galapagos heeft gesloten met Gilead, is dat nu ook de overnamefantasie uit de koers van het aandeel is. 

"Wij vinden de deal en de premie die voor de aandelen wordt betaald een welkome ondersteuning van de pijplijn en het platform van Galapagos", schreef analist Peter Welford van Jefferies. Wel betekent de deal dat er in de komende tien jaar niet hoeft te worden gerekend op een overname van Galapagos, en die premie dus ook niet meer in de koers zal zitten, aldus Welford.

Dat oordeelden ook de analisten van JPMorgan en analist Corne van Zeijl van Actiam, die stelt dat de kans op een overname van Galapagos eigenlijk volledig verdwenen is.

En dat is welkom nieuws voor Galapagos topman Van de Stolpe, die trots is dat zijn bedrijf, dat dit jaar 20 jaar bestaat, vooralsnog zelfstandig blijft. 

Klik hier voor: heel positief nieuws voor Galapagos

Overnamefantasie of niet, het aandeel steeg deze week liefst 27,0 procent. In 2019 werd Galapagos tot nu toe 102 procent meer waard. 

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken