Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 19 juli 2019

Fed-bestuurder Rosengren twijfelt over noodzaak renteverlaging

 De economische data en ontwikkelingen in de Verenigde Staten zijn verbeterd sinds de Federal Reserve in juni besloot de rente ongemoeid te laten. Dit zei de voorzitter van de Boston Fed, Eric Rosengren in een interview met The Wall Street Journal.

Rosengren wacht daarom tot de komende beleidsvergadering eind juli voordat hij de knoop doorhakt over een stem voor of tegen een renteverlaging.

De Fed-bestuurder vindt het bemoedigend dat de Amerikaanse economie beter dan verwacht heeft gepresteerd sinds de vergadering in juni. "Het economische nieuws dat we afgelopen maand hebben gehad, is overwegend positief", meent Rosengren.

Bovendien zijn de handelsspanningen sinds de G20-top in Japan afgenomen. Daarnaast lijken recente data te bevestigen dat de inflatie ook verbetert.

"De opvatting die we eerder hadden, dat de zwakke inflatie van tijdelijke aard zou zijn, lijkt te worden bevestigd", aldus Rosengren.

De centraal bankier vindt daarom dat de economische data als uitgangspunt genomen moet worden. "We moeten niet klakkeloos aannemen dat de economie in de tweede helft van het jaar veel verder zal verzwakken."

De uitspraken van Rosengren staan haaks op die van voorzitter Jerome Powell en vice-voorzitter Richard Clarida, die de markt de afgelopen weken juist voorbereidden op een preventieve renteverlaging vanwege de matige inflatie en de impact van de handelsoorlog op de wereldeconomie.  

Rosengren maakt zich echter zorgen over het effect van zo'n actie op de aandelenmarkten. "Het is niet zonder risico om preventief te handelen." Het verlagen van de rentes in deze fase van de financiële cyclus, met recordniveaus op Wall Street, zou de risicobereidheid kunnen stimuleren, waardoor een mogelijke marktcorrectie vervolgens ook scherper is.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2019

Wachten op rentebesluit! | 18 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen