fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 19 juli 2019 18:32

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

 De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 387,25 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 12.260,07 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een vlak slot op 5.552,34 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.508,70 punten, terwijl de Italiaanse FTSE MIB 2,0 procent verloor tot 21.641,46 punten.

De beurzen zagen zich vrijdag in eerste instantie gesteund door de hoop op een dubbele renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve, nadat John Williams, voorzitter van de New York Fed, donderdag tijdens een speech zei dat de Amerikaanse centrale bank niet te lang moet wachten met een renteverlaging. 

Analisten interpreteerden de woorden als een signaal dat er in juli een renteverlaging van 50 basispunten zou kunnen komen. Voorzitter James Bullard van de centrale bank in St. Louis zei vrijdag echter tegen The Wall Street Journal geen noodzaak te zien voor een forse renteverlaging van 0,5 procent, maar te pleiten voor een verlaging van 0,25 procent.

Volgens marktanalist Olivier Marciot wordt de markt momenteel gedomineerd door centrale banken, terwijl risico's rond bijvoorbeeld het handelsconflict vandaag worden vergeten. De analist spreekt van een "monofocus", waarbij de markt reageert op losse data en de waan van de dag. 

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zijn beleggers zich echter terdege bewust dat het Witte Huis nog steeds de importtarieven kan verhogen op Chinese goederen ter waarde van 325 miljard dollar.

Zorgen over de politieke stabiliteit in Italië wogen volgens Madden tegen het einde van de handelsdag echter op de Europese indices. Er werd gespeculeerd dat de twee regeringscoalitiepartijen hun partnerschap willen beëindigen en nieuwe verkiezingen zullen uitroepen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de producentenprijzen in Duitsland op jaarbasis met 1,2 procent zijn gestegen. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,4 procent.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in mei gestegen tot 30 miljard euro, tegen 22 miljard euro een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1221. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1262 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1275 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 0,5 procent hoger, vanwege de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, nadat Trump gisteren meldde dat de Amerikaanse marine een Iraanse drone heeft neergeschoten in de Straat van Hormuz.

Bedrijfsnieuws

Brouwerij AB InBev steeg 5,5 procent, nadat de producent van Budweiser instemde met de verkoop van zijn Amerikaanse dochteronderneming aan de Asahi-groep in Japan voor 11,3 miljard dollar.

De Duitse luxe automaker BMW steeg 0,6 procent, nadat het concern Oliver Nitse, het hoofd van de productie nomineerde voor de post van CEO.

Britse mijnbouwers zaten de lift vanwege de stijgende goudprijs. De goudprijs bereikte zijn hoogste niveau in zes jaar. Antofagasta won 3,9 procent, Anglo American steeg 2,3 procent, terwijl Rio Tinto 1,5 hoger sloot.

Publicis Groupe verloor 6,5 procent, nadat de reclamegigant zijn outlook verlaagde, wat leidde tot een downgrade van analisten bij Liberum.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.997,54 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

december 13, 2019

AEX 12 december 2019 Nico Bakker Daily Charts BNP Paribas Markets

december 13, 2019

2020 jaar voor aandelen VS en opkomende markten

december 12, 2019

Lagarde zorgt voor frisse moed

december 12, 2019

AEX 11 december 2019 Nico Bakker Daily Charts BNP

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
13 dec 14:57 Nico Bakker

AMG rijp voor een rebound

12 dec 15:21 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: China voorbij de handelsoorlog

10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX