Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 19 juli 2019 15:31

Beursblik: groei bij Philips voorzien

 Philips zal in het afgelopen kwartaal meer omzet hebben geboekt en de marge weten te verhogen, maar de margedoelstelling wordt dit jaar wellicht niet gehaald. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Voor het tweede kwartaal rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 4.580 miljoen euro. Daaraan draagt Diagnosis & Treatment 2.030 miljoen euro bij en Connected Care 1.108 miljoen euro. Personal Health zal goed zijn voor 1.352 miljoen euro.

Dit levert volgens de analisten een vergelijkbare omzetgroei op van 4,3 procent, waarbij Diagnosis & Treatment en Personal Health met respectievelijk 5,4 en 5,1 boven dit groepsgemiddelde zitten, maar Connected Care met 2,2 procent hier ruim onder.

Verder voorzien de analisten een aangepaste EBITA van 551 miljoen euro en 103 miljoen euro aan bijzondere lasten. De marge zal 12,0 procent bedragen.

De nettowinst voor aandeelhouders ligt in de consensus op 243 miljoen euro.

In het tweede kwartaal van 2018 behaalde Philips een omzet van 4.288 miljoen euro met een vergelijkbare omzetgroei van 4 procent. De aangepaste EBITA kwam toen uit op 482 miljoen euro met een marge van 11,2 procent.

2019

Voor heel 2019 mikken de analisten op een omzet van 19.273 miljoen euro met een vergelijkbare omzetgroei van 4,1 procent en een aangepaste EBITA van 2.619 miljoen euro met een marge van 13,6 procent.

Philips zelf mikt op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent en een verbetering van de EBITA-marge van gemiddeld 100 basispunten per jaar.

In 2018 lag de aangepaste EBITA-marge op 13,1 procent, tegen 12,1 procent in 2017.

Analisten van Berenberg constateerden begin mei op basis van de resultaten over het eerste kwartaal dat hoewel aandelen Philips dit jaar tot dusver goed presteerden, het aandeel op jaarbasis vrijwel vlak noteerde, met name door druk vanwege de zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de groeivooruitzichten voor de divisies Personal Health en Connected Care. 

De resultaten over het eerste kwartaal namen volgens Berenberg echter de ergste zorgen weg, nadat het management overtuigende argumenten schetste voor een versnelling van de groei en margeverbetering in 2019 en daarna. Berenberg stelde in reactie hierop de winstramingen opwaarts bij en verhoogde het koersdoel van 40,00 euro naar 44,00 euro met een koopadvies.

Analisten van Morgan Stanley kijken tijdens de kwartaalpublicatie met name naar de prestaties van Personal Health, nadat de divisie in 2018 een vertraging liet zien. Hoewel de omzet in het eerste kwartaal een "optische" verbetering liet zien en dit ook voor het tweede kwartaal wordt verwacht, zou dit per saldo een verdere vertraging van het momentum betekenen. Als zodanig kijken de analisten naar het opwaarts potentieel voor de divisie. Daarnaast hopen de analisten antwoord te krijgen op de vraag of zwakkere macro-data tot zwakte leiden bij de divisie.

Een tweede punt van focus is voor de Amerikaanse zakenbank inzicht in de mogelijke effecten van het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en of de vraag naar beeldapparatuur in China toeneemt. Morgan Stanley hanteert een Gelijkgewogen advies en koersdoel van 40,00 euro.

UBS verwacht op basis van verkoopcijfers van Amazon.com dat de Personal Health-divisie een "stabiel" momentum zal laten zien, wat de bezorgdheid bij beleggers zou moeten wegnemen. Voor de divisie Diagnosis & Treatment voorziet de Zwitserse bank een autonome groei van 7 procent, terwijl de consensus rekent op een groei van 5,4 procent. UBS hanteert een koopadvies met een koersdoel van 41,00 euro.

Philips publiceert maandag 22 juli voorbeurs kwartaalcijfers. Het aandeel Philips noteerde vrijdag op een vrijwel vlak Damrak 0,9 procent lager op 38,90 euro.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding