fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 19 juli 2019

AEX hervat weg omhoog

 De Amsterdamse beurs hervatte deze week de weg omhoog. Op een slot van 571,84 punten op vrijdag steeg de AEX 0,8 procent op weekbasis. Vorige week sloot de index op 567,41 punten.

Deze week werd opnieuw duidelijk hoe fragiel de wapenstilstand is tussen de Verenigde Staten en China. Sinds de G20-top hebben de twee landen alleen telefonisch met elkaar gesproken. Deze week benadrukte de Amerikaanse president Donald Trump dan ook dat een deal nog ver weg is en dat hij nog steeds hogere importtarieven kan zetten op de 325 miljard dollar aan Chinese goederen die nog niet zijn belast met een hoger tarief. 

Grootste struikelblok is Huawei Technologies. Een belangrijke voorwaarde van Beijing om verder te praten over een handelsakkoord met de VS is dat Washington de restricties op het Chinese bedrijf flink versoepelt.

"Je wordt er doodziek van", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management over de wispelturigheid van de Amerikaanse president Donald Trump in het handelsdossier.

Beleggers vestigen hoop op verruimingsgezinde centrale banken

Ondanks de zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict, hielden de aandelenmarkten deze week goed stand. Dat had vooral te maken met de centrale banken, die nog maar eens benadrukten dat ze er alles aan gelegen is om de economische groei op peil te houden.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell gaf deze wek aan dat de kerninflatie in juni iets is opgelopen in de VS maar dat de economische outlook niet is verbeterd. Daarmee zette Powell de deur naar een toch al verwachte renteverlaging nog weer wat verder open.

John Williams van de New York Fed deed daar nog een schepje bovenop. "Je moet vooral niet lang wachten met een renteverlaging, omdat die nu al zo dicht bij nul staat", zei de voorzitter van de New York Fed deze week. "Wanneer je maar een beperkte hoeveelheid stimulering tot je beschikking hebt, dan betaalt het uit om snel te handelen met een renteverlaging bij de eerste tekenen van economische malaise".

Na deze uitspraak steeg het percentage beleggers dat rekent op een renteverlaging met 50 basispunten, in plaats van 25 punten, bij de eerstvolgende rentevergadering van de Fed. 

Een dergelijke verlaging is volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank "een mooi cadeautje" voor de Amerikaanse president Donald Trump, die dit al een tijdje op zijn verlanglijstje heeft staan. Zo ziet de Amerikaanse president het zelf nog niet, want opnieuw uitte hij deze week flinke kritiek op de Fed.

Naast een renteverlaging door de Fed eind deze maand, rekent de markt ook op een verruimende Europese Centrale Bank, dat zijn rentebesluit volgende week bekendmaakt.

Deze week werd bekend dat de ECB een informele analyse is gestart om te kijken of het mogelijk is zijn inflatiedoel aan te passen. Nu streeft de ECB nog naar een prijsstabiliteit van rond maar net onder 2 procent, een niveau dat al in tijden niet wordt bereikt.

Bart Hordijk, valuta-analist van Monex zei in een reactie op het nieuws dat markten onderschatten wat dit nieuws betekent voor de euro en dat ‘lager voor nog langer’ zou inhouden dat de euro nog lang zwak zal presteren tegenover de dollar.

De Europese munt werd deze week ongeveer een half procent minder waard en noteerde vrijdag rond 1,1220 dollar. 

Buitenlands kwartaalcijferseizoen begint verdeeld

Deze week ging ook het buitenlandse kwartaalcijferseizoen van start, met een reeks aan Amerikaanse financials dat de boeken opende en andere zwaargewichten als IBM, Microsoft en Netflix.

"De meeste bedrijfscijfers waren best goed. Wel valt op dat goede bedrijfscijfers worden beloond met een kleine koersbeweging, terwijl tegenvallers hard worden afgestraft", volgens Bob Homan, hoofd Investment Office van ING.

De Amerikaanse banken presteerden over het algemeen boven verwachting in het tweede kwartaal, hoewel de onderliggende resultaten in het algemeen wel wat tegenvielen.

Techreuzen IBM en Microsoft wisten meer te overtuigen en beleefden beide een sterk tweede kwartaal. Voor Netflix, dat donderdag 10,0 procent aan waarde verloor, gold dat niet. Op weekbasis leverde de streamingdienst 13,8 procent in.

De online streamingdienst behaalde in het tweede kwartaal wel een hogere winst en omzet maar de abonneegroei was ver onder de maat. Netflix ondervindt steeds meer concurrentie uit de VS en Europa.

Volgende week

In binnen- en buitenland gaat het cijferseizoen volgende week verder. Uit eigen land komen maandag Philips en BinckBank, dinsdag Randstad en Basic-Fit, en woensdag AkzoNobel en KPN. Donderdag is het de beurt aan Aalberts, Galapagos, Unilever, RELX, Arcadis, Besi en Pharming en vrijdag volgt nog Wereldhave. 

Internationaal is er aandacht voor resultaten van onder meer UBS, Coca-Cola, Deutsche Bank, Boeing, Caterpillar, Facebook, Tesla, Intel en Alphabet. BASF en Daimler, die onlangs met winstwaarschuwingen kwamen, publiceren volgende week hun resultaten. 

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor Amerikaanse groeicijfers over het tweede kwartaal, pas op vrijdag, en een reeks aan inkoopmanagersindexen. Belangrijk voor de markt wordt het rentebesluit van de ECB op donderdag.

In het kader van Brexit zal de uitslag van de verkiezing voor een nieuwe premier in het Verenigd Koninkrijk op dinsdag interessant zijn.

Stijgers en dalers

Galapagos voerde de AEX deze week opnieuw aan na vorige week ook al 5 procent te zijn gestegen. Het Belgisch-Nederlandse concern zag de beurswaarde met liefst 27,0 procent toenemen. Onder de megadeal die werd gesloten met Gilead ontvangt Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar en investeert Gilead voor 1,1 miljard dollar in aandelen. Galapagos gaat deze middelen inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen. Diverse analisten verhoogden in reactie het koersdoel voor Galapagos, waaronder RBC, JPMorgan en KBC Securities. Analisten waren enthousiast, vooral omdat Galapagos nu zijn zelfstandigheid behoudt, maar de overnamefantasie is hiermee ook uit het aandeel. 

Takeaway.com was de sterkste daler in de AEX; het aandeel verloor 4,2 procent.

ASML wist te overtuigen met zijn kwartaalcijfers want het aandeel steeg op weekbasis, weliswaar op gepaste afstand van Galapagos, 8,1 procent. De chipmachinefabrikant meldde een sterke orderinstroom voor EUV-apparaten en ziet na een wat zwakker derde kwartaal de marge in het vierde kwartaal in de richting van 50 procent oplopen. De marges verbeteren volgens InsingerGilissen onder andere doordat ASML de nieuwe versie van EUV gaat leveren. Analist Corné van Zeijl van Actiam noemde de cijfers voor de camera van ABM Financial News heel netjes en Morgan Stanley sprak van een solide prestatie.  

In de Midcap viel de stijging van GrandVision op. Het aandeel werd 22,4 procent meer waard toen bekend werd dat de optiekketen een bod van 28,00 euro per aandeel heeft ontvangen van EssilorLuxottica. ING en KBC verhoogden hun koersdoel. Analist Alan Vandenberghe van KBC meent dat vanuit strategisch oogpunt de overname zinvol is. GrandVision en Luxottica zijn min of meer complementair. ING betoogde dat sinds de beursgang in 2015 significante waarde verloren is gegaan, en dat daarom een acceptatie van het bod van 28,00 euro door minderheidsaandeelhouders valt aan te bevelen.

TomTom heeft in het tweede kwartaal meer omzet behaald dan verwacht, maar daar stond een tegenvallende brutomarge en hogere operationele kosten tegenover. ING sprak van een solide kwartaal. Een tegenvaller noemden de analisten van UBS dat het bedrijf de verwachting voor de aangepaste winst per aandeel niet verhoogde. Die bleef op 0,15 euro, waar de consensus rekende op 0,22 euro. Wel verhoogde de Zwitserse bank het koersdoel. Het aandeel sloot op weekbasis 3,1 procent hoger.

Fugro daalde deze week 8,3 procent en was daarmee de sterkste daler in de Midcap.

Sterkste stijger onder de kleine fondsen was B&S Group met een winst van 6,0 procent, terwijl Kiadis Pharma 12,0 procent verloor.

Wessanen heeft het met een autonome groei van 2,3 procent over het tweede kwartaal beter gedaan dan de verwachting van analisten. Dit concludeerde ING, dat zelf rekende op een autonome groei van 1,6 procent. Maar, zo voegde de bank toe, Wessanen loopt met de groeidata nog altijd ver achter op de groei van voedingssector als geheel, die autonoom met 5 procent groeit. Het aandeel won op weekbasis 0,2 procent.

Sligro stelde teleur met de resultaten over het tweede kwartaal en verloor 4,4 procent ten opzichte van afgelopen week. De totale omzet steeg op jaarbasis met 0,4 procent. In Nederland daalde de omzet met 0,1 procent, maar daar stond een sterke stijging van 5,6 procent in België tegenover. Autonoom was de omzetgroei voor de groep mager, en Sligro sprak van een afkoelend economisch klimaat in Nederland en België en van “uitdagende omstandigheden”.

De nettovermogenswaarde van de portefeuille van NSI over de eerste zes maanden van 2019 overtreft de verwachtingen. Dit concludeerde analist Jaap Kuin van ING in reactie op de halfjaarcijfers van het vastgoedbedrijf. Op weekbasis steeg NSI 2,6 procent.

Acomo en Accell openen deze week ook de boeken. Acomo steeg 0,2 procent, terwijl Accell 1,2 procent daalde. 

Acomo presteerde volgens ING duidelijk beter dan verwacht. Hoewel Acomo geen outlook afgaf, rekent de bank erop dat de trends uit de eerste jaarhelft ook in de tweede helft doorzetten. Bij Accell sprak ING van solide prestaties.

Lokaal trok Beter Bed de aandacht met een koerswinst van 20,3 procent. De operationele prestaties waren volgens KBC Securities geen verrassing. ING noemde het positief dat Beter Bed dankzij een waiver voor zijn bankconvenanten en een lening van drie grootaandeelhouders voorkomen heeft dat het een sterk verwaterende claimemissie moet doen.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud