Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - zondag, 14 juli 2019 19:55

Update: Galapagos en Gilead breiden samenwerking flink uit

 Galapagos en Gilead Sciences breiden hun samenwerking flink uit waardoor het Amerikaanse bedrijf een groter belang krijgt in het Belgisch-Nederlandse bedrijf, maar van een overname zal het de komende tien jaar niet komen. Dit bleek zondagavond uit een gezamenlijk persbericht van de twee bedrijven.

Galapagos werkt al met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Nu gaan de twee bedrijven een tienjarige wereldwijde R&D samenwerking aan, waarbij Gilead toegang krijgt tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, waarvan er zes in klinische ontwikkeling zijn, en tot de meer dan 20 preklinische programma's en het onderzoeksplatform.

"Wat een fantastisch moment in onze 20-jarige geschiedenis om deze historische overeenkomst af te sluiten met onze goede partner Gilead," aldus CEO Onno van de Stolpe. Topman van Daniel O'Day stelde "enorm blij" te zijn met de "unieke" overeenkomst, "die niet alleen van strategisch belang is voor de lange termijn, maar ook onmiddellijke voordelen voor beide partijen oplevert."

Onder de uitgebreide samenwerking ontvangt Galapagos een upfront betaling van 3,95 miljard dollar en investeert Gilead voor 1,1 miljard dollar in aandelen. Galapagos gaat deze middelen inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen, aldus het bedrijf.

Aandelenbelang in Galalagos stijgt maar geen overname

Gilead zal inschrijven op nieuwe Galapagos-aandelen met een waarde van 140,59 euro per stuk. Hierdoor neemt het belang van Gilead in Galapagos toe van 12,3 procent tot 22,1 procent. Dat belang kan verder oplopen tot 29,9 procent met de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, waarvoor Galapagos goedkeuring zal vragen aan zijn aandeelhouders.

De overeenkomst omvat een standstill-periode van 10 jaar, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen of zijn belang verder zal verhogen, met beperkte uitzonderingen.

De transactie wordt naar verwachting in de loop van het derde kwartaal van 2019 afgerond en is onderworpen aan bepaalde closing-voorwaarden, waaronder goedkeuring van toezichthouders.

Exclusieve licentie en optierechten

Onder de samenwerking krijgt Gilead een exclusieve licentie en optierechten om alle huidige en toekomstige programma's in alle landen buiten Europa te ontwikkelen en commercialiseren.

Galapagos zal alle R&D-activiteiten tot het einde van elke Fase 2 leiden en financieren. Na de voltooiing van Fase 2 van elk kandidaatmiddel, heeft Gilead de optie op een licentie. Als het de optie inderdaad uitoefent, dan delen de twee bedrijven de kosten voor de verdere ontwikkeling.

De optie van Gilead loopt gedurende de tienjarige overeenkomst en kan met drie jaar worden verlengd voor programma's die dan nog in klinische ontwikkeling zijn.

Onder de nieuwe deal krijgt het Amerikaanse concern sowieso de rechten op GLPG1690, het Fase 3 kandidaatgeneesmiddel van Galapagos voor longfibrose, en een optierecht voor een exclusieve licentie in de Verenigde Staten op GLPG1972, het Fase 2b kandidaatgeneesmiddel tegen artrose.

Als GLPG1690 wordt goedgekeurd in de VS, ontvangt Galapagos een extra mijlpaalbetaling van 325 miljoen dollar.

Voor de optie op GLPG1972 in de VS betaalt Gilead na voltooiing van de lopende Fase 2 250 miljoen dollar. Wordt daarnaast aan bepaalde specifieke criteria voldaan betreft de werkzaamheid van het artrosemiddel, dan ontvang Galapagos nog eens 200 miljoen dollar. Na de optie komt Galapagos nog in aanmerking voor maximaal 550 miljoen dollar aan betalingen voor goedkeuring en commercialisering.

Voor alle andere programma's die voortkomen uit de samenwerking, zal Gilead een opt-in betaling doen van 150 miljoen dollar per programma, zonder verdere mijlpaalbetalingen. Galapagos ontvangt verder oplopende royalty's van tussen de 20 en 24 procent op de netto-omzet voor alle producten die in licentie worden genomen door Gilead.

Afspraken over filgotinib aangepast

Gilead en Galapagos hebben verder afgesproken dat laatstgenoemde een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening gaat nemen van ontstekingsremmer filgotinib. Dit geeft Galapagos de kans om versneld haar commerciële aanwezigheid in Europa op te bouwen. De bedrijven zijn van plan om voor het einde van het jaar de vergunningsaanvragen voor filgotinib als behandeling tegen reuma in te dienen in de VS en Europa.

Verder zullen de bedrijven de toekomstige wereldwijde ontwikkelingskosten voor het middel gelijk verdelen, in plaats van de 80/20-kostenverdeling die oorspronkelijk was afgesproken.

Andere voorwaarden van de oorspronkelijke licentieovereenkomst blijven van kracht, inclusief de resterende 1,27 miljard dollar aan potentiële mijlpaalbetalingen en oplopende royalty's variërend van 20 tot 30 procent, toe te kennen in gebieden buiten Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Luxemburg.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen en alinea's te herschrijven.

De Aandeelhouder TV

oktober 21, 2020

Sell op Galapagos | 21 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!