fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - zondag, 14 juli 2019 22:10

Galapagos en Gilead spraken niet over overname

De zondag aangekondigde megadeal tussen Galapagos en Gilead Sciences was al even in de maak en het Amerikaanse bedrijf heeft nooit een overnamevoorstel op tafel gelegd. Dit zei CEO van Galapagos Onno van de Stolpe zondagavond in een toelichtende webcast, samen met de topman van Gilead, Daniel O'Day.

Het Belgisch-Nederlandse bedrijf en zijn Amerikaanse partner kondigden eind 2015 een samenwerking aan in het verder ontwikkelen van Galapagos' ontstekingsremmer filgotinib. Destijds gold een lock-up en standstill periode, waardoor Gilead beperkt aandelen kon kopen. Toen die eind 2017 afliep, werd voortdurend gespeculeerd over de mogelijkheid dat Gilead een overnamebod op Galapagos uit zou brengen.

Maar daarover is nooit gesproken, volgens Van de Stolpe. Er is louter onderhandeld over het type deal zoals die zondag door de twee bedrijven bekend is gemaakt.

"Het beste van alle werelden", concludeerde Van de Stolpe, die de uitgebreide samenwerking met Gilead een "ongekende deal" binnen de biofarma-industrie noemt en graag zou zien dat vaker dit soort deals worden gesloten.

Gilead CEO Daniel O'Day benadrukte dat de deal ook voor zijn bedrijf en de aandeelhouders de meest gunstige. Galapagos blijft volgens hem gemotiveerd als onafhankelijk bedrijf en de verwerving van exclusieve rechten brengt uiteindelijk meer waarde dan een overname van het Belgisch-Nederlandse concern.

Met de deal krijgt Gilead een exclusieve licentie en optierechten om alle huidige en toekomstige programma's in alle landen buiten Europa te ontwikkelen en commercialiseren.

Galapagos ontvangt een upfront betaling van 3,95 miljard dollar. Het Belgisch-Nederlandse concern gaat deze middelen inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen. Hiermee bouwt Galapagos een Europese commerciële grootmacht, aldus Van de Stolpe.

Daarnaast investeert Gilead voor 1,1 miljard dollar in aandelen. Gilead zal inschrijven op nieuwe Galapagos-aandelen met een waarde van 140,59 euro per stuk. Hierdoor neemt het belang van Gilead in Galapagos toe van 12,3 procent tot 22,1 procent. Dat belang kan verder oplopen tot 29,9 procent met de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, waarvoor Galapagos goedkeuring zal vragen aan zijn aandeelhouders.

CFO Bart Filius van Galapagos zei in de toelichting dat de twee warrants betrekking hebben op het uitbreiden van Gileads belang naar eerst 25,00 en vervolgens 29,9 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 17, 2020

EUR/USD op laagste niveau in 3 jaar

februari 17, 2020

AEX 17 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 17, 2020

De impact van coronavirus op wereldeconomie

februari 17, 2020

Importtarieven terug op de agenda | 17 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 feb 09:31 Rob Stuiver

4×4 deel IV: Hefboom via callopties

14 feb 13:16 Nico Bakker

Stieren aan de leiding bij Randstad

12 feb 19:03 Jim Tehupuring

Beleggen: gewoon omdat het moet