--- ---

Waarschuwingssignalen op Nederlandse nieuwbouwmarkt

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 11 juli 2019

NVM vindt algemene beeld woningmarkt heel positief.

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief, maar er zijn ook punten van zorg ten aanzien van de nieuwbouwmarkt. Dit blijkt donderdag uit een update van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs In onroerende goederen, kortweg NVM.

Volgens voorzitter Ger Jaarsma is het momenteel "een goed moment om te verkopen".

De afkoeling in prijsontwikkeling zet volgens de cijfers van de brancheorganisatie door, en daardoor stijgen de prijzen wat minder hard.

NVM ziet dat er meer transacties zijn geweest én dat het aanbod is toegenomen. "Kortom: er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht."

Daarbij was het voor het eerst in acht kwartalen dat het aantal verkochte bestaande woningen hoger uitviel dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Toch signaleert NVM ook verontrustende ontwikkelingen bij de nieuwbouw.

"Wel zien we een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond", aldus Jaarsma.

De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning, "en dat is echt een probleem", vindt Jaarsma.

De prijsstijging komt volgens NVM door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van "ambitieuze beleidsmaatregelen", zoals gasloos bouwen en lokale regels.

"Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt",

Geef een reactie