Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 11 juli 2019

ECB overwoog nieuwe stimuleringsmaatregelen

 De Europese Centrale Bank overwoog bij zijn laatste beleidsvergadering om spoedig nieuwe stimuleringsmaatregelen in te zetten, waaronder een renteverlaging en een nieuwe ronde obligatie-opkopen. Dit bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering op 5 en 6 juni.

"Er was overeenstemming in brede zin dat, gezien de toegenomen onzekerheid, die vermoedelijk zou aanhouden, het uitvoerend bestuur klaar moest staan om het monetaire beleid verder te verruimen door al zijn instrumenten aan te passen", volgens de notulen.

Bij het rentebesluit begin juni liet de ECB de belangrijkste rente ongemoeid op 0,00 procent, bleef de depositorente staan op 0,40 procent negatief en de strafrente op 0,25 procent.

Wel paste de centrale bank daarbij de zogenoemde forward guidance aan. Gingen de beleidsmakers er eerder nog van uit dat de rentes de rest van 2019 op hun huidige niveaus zouden blijven, werd dit bij het afgelopen rentebesluit verlengd tot zeker de eerste helft van 2020, in de hoop de inflatie daarmee dichter bij het doel van rond de twee procent te krijgen.

De verruimingsgezindheid van de ECB werd half juni nog extra benadrukt tijdens het jaarlijkse centrale banken symposium in het Portugese Sintra. In een toespraak zei voorzitter Mario Draghi dat wanneer de inflatie niet aantrekt, de centrale bank in kan grijpen met aanvullende stimuleringsmiddelen, waaronder een renteverlaging.

De notulen die donderdag zijn vrijgegeven onderstrepen Draghi's woorden. De beleidsmakers zijn vooral bezorgd dat de mondiale onzekerheid langdurig op de economie van de eurozone zal wegen.

Daarnaast zijn de inflatieverwachtingen verslechterd en liggen die rond het dieptepunt in 2016.

"Voor 2021 wordt rekening gehouden met een inflatie van 1,6 procent, wat nog aardig verwijderd is van de doelstelling van het uitvoerend bestuur", stelden de notulen.

"Het werd daarom als belangrijk gezien dat het uitvoerend bestuur zijn bereid om in te grijpen benadrukte [...] en zich verder voorbereidt op onvoorziene negatieve omstandigheden in de komende tijd."

De euro is na het verschijnen van de ECB-notulen vrijwel stabiel gebleven rond 1,1275.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

oktober 17, 2019

Deal or no Deal? | 17 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?

16 okt 14:17 Redactie

Bloedgigant CSL daagt Pharming voor de Rechter