--- ---

Fed-voorzitter houdt vast aan vierjarige termijn.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell is van plan om hoe dan ook zijn vierjarige termijn uit te zitten, ook wanneer president Donald Trump hem vraagt op te stappen. Dit zei de centraal bankier woensdag voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"De wet geeft me een mandaat van vier jaar en ik ben van plan die termijn uit te dienen", aldus Powell.

De Fed-voorzitter benadrukte verder dat de centrale bank alle inkomende economische data in beschouwing zal nemen bij de beleidsvergadering eind juli.

Powell zei dat het sterke banenrapport van eind vorige week de outlook van de Fed niet heeft veranderd. En hoewel het bemoedigend is dat Amerika en China weer om de onderhandelingstafel zitten, is de onzekerheid daarmee niet weggenomen. Volgens de centraal bankier staat de maakindustrie wereldwijd onder druk, net als de handel en de bedrijfsinvesteringen.

Verder zei Powell dat de Fed er alles aan doet om de inflatie richting de 2 procent te krijgen.

En dus zal het beleidscomité bij zijn aanstaande vergadering, op 30 en 31 juli, vooral kijken naar de outlook voor de wereldhandel, als ook de ontwikkeling van de inflatie. Powell benadrukte dat de Amerikaanse economie aan de consumentenkant sterk is.

Bij monde van Powell lijkt de Fed woensdag alle twijfel weg te nemen dat de federal funds rate later deze maand wordt verlaagd. De markt rekent hier ook op, met bijna 81 procent die uitgaat van een verlaging met 25 basispunten, en ruim 19 procent die zelfs een verlaging met 50 basispunten niet uitsluit.

Geef een reactie