NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 10 juli 2019 15:20

Europese expansie online-broker Flatex start in Nederland

 Nadat eerder prijsvechters als BinckBank en later Degiro de tarieven voor beleggingstransacties al sterk verlaagden, behoort de Duitse broker Flatex tot een tweede golf van aanbieders die de transactiekosten voor kleine beleggers op nul zetten. Het bedrijf, dat momenteel flink aan het adverteren is in ons land, gaf dinsdag een presentatie in Amsterdam.

Voor de Europese expansie werd Nederland als eerste uitgekozen, deels omdat andere marktpartijen hier op dit moment “een beetje lam liggen", volgens directeur Nederland Jeroen Sonsma. Zo wordt BinckBank, waar Sonsma eerder zelf werkte, overgenomen door SaxoBank en proberen de eigenaren van Degiro een belang in hun bedrijf te verkopen.

Gratis transacties aanbieden is in deze markt volgens Sonsma een must. “Als je nog een kans wil maken in Nederland moet je een hele sterke propositie hebben”. In de reclamecampagne gebruikt het bedrijf Duitse zinsnedes die veel Nederlanders kennen of grappig vinden. Het idee is “beleggen tegen een Hollands prijsje maar met Duitse kwaliteit", lichtte Sonsma toe.

Het bedrijf denkt binnen enkele maanden winstgevend te kunnen zijn in Nederland en mikt op marktleiderschap op de middellange termijn. Voor het eerste jaar bedraagt de doelstelling 25.000 klanten.

Toonzetter

Sonsma verwacht dat andere partijen het voorbeeld van Flatex zullen volgen. 

Er zijn nu ook al brokers die gratis transacties aanbieden, maar die verkopen vooral de speculatieve ‘contracts for difference’ die steeds meer aan banden worden gelegd door de toezichthouder in Nederland.

Flatex richt zich primair op contante effecten. “Wij zien Degiro en BinckBank als onze concurrenten,” zegt Sonsma.

Werkwijze

De inkomsten voor de broker komen vooral van een selecte groep market makers, waaronder BNP Paribas, Vontobel en Goldman Sachs: deze professionele handelaren fungeren als vaste tegenpartij bij de transacties van de particuliere beleggers en halen daar voordeel uit. Een deel van dat voordeel wordt doorgegeven aan Flatex.

Daarnaast heeft Flatex ook inkomsten uit rente op krediet en een doorlopende provisie op producten zoals contracts for difference. Al met al krijgt het bedrijf gemiddeld zo'n 7 à 8 euro per transactie binnen, bevestigde het bedrijf.

Nederlanders handelen graag in opties, maar die biedt Flatex nog niet aan. Dat moet binnen enkele kwartalen wel het geval zijn, al zal het lastig worden om ook opties gratis aan te bieden, denkt Sonsma. Vooralsnog is er geen beurs gevonden die opties gratis afwikkelt.

Spreads en kick backs

De vergoedingen die market makers en beurzen aan Flatex betalen voor transacties worden volgens vergelijkingswebsite finner.nl met een schuin oog bekeken door de toezichthouder, omdat daar een minder gunstige uitvoering van de transacties tegenover kan staan. 

Flatex hanteert echter concurrerende 'spreads' tussen bied- en laatprijzen, belooft het bedrijf. Hoewel de spreads op sommige minder liquide beleggingen wat hoger kunnen zijn, is dat over de brede linie niet het geval, stelde directeur Benon Janos van Flatex.

Volgens finner.nl moeten beleggers hier wel oppassen. Als een orderboek minder goed gevuld is kan de uitvoeringsprijs tegenvallen. Flatex werpt tegen dat de klant juist precies krijgt wat hij bestelt: de prijs waar hij op klikt bij verkoop of aankoop wordt gegarandeerd.

Provisies van aanbieders van bijvoorbeeld beleggingsfondsen zijn in Nederland verboden in 2014. Zulke 'kick back fees' kunnen banken of adviseurs namelijk stimuleren om duurdere beleggingsproducten voor te schotelen.  

In veel andere Europese landen, waaronder Duitsland, kent men zo'n provisieverbod echter niet. In een eerder gesprek zei Sonsma tegen ABM Financial News niet te verwachten dat de Duitse toezichthouder op korte termijn dit verdienmodel zal verbieden.

Eigen platform

Flatex hamert zelf vooral op de lagere kosten, dankzij het eigen IT-platform, waarop een compleet en modulair banksysteem draait. De broker werkt nauw samen met TradeGate, een regulier beursplatform dat voor driekwart in handen is van Deutsche Börse en in omvang vergelijkbaar met Xetra, zegt Janos. Na de eerdere prijsslagen geleid door BinckBank en Degiro, brengt Flatex de kosten nu opnieuw een flink stuk verder omlaag, volgens hem.

Geen startup

Flatex is géén startup en al decennia een gevestigde partij in Duitsland, benadrukten de aanwezige Duitse directeuren Benon Janos en Niklas Heimreich. Het bedrijf telt ruim vijfhonderd medewerkers en heeft dominante marktaandelen in Duitsland en Oostenrijk. De handelsomzet van zo’n 150 miljard euro moet de komende vijf jaar opnieuw verdubbelen. “Het is een business van volume”, aldus Janos. Na Nederland moeten snel meer landen volgen.

De CEO van Flatex bleef in Duitsland. Hij zou dinsdag aanvankelijk op de gong slaan op Beursplein 5, maar Euronext Amsterdam blies de ceremonie op het laatste moment af. De Duitse broker kan waardevolle particuliere handel naar de concurrent laten weglekken, wat promotie van Flatex door Euronext niet erg logisch maakt.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Brokernieuws

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2022

EURUSD FlirtGedrag! deel 2

augustus 10, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 10, 2022

AEX in correctiestand – 09aug22

augustus 10, 2022

AALBERTS op ramkoers – 10aug22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:06

  Afnemende inflatie geeft beurzen vleugels & Disney verrast met cijfers

 • 14:21

  ETF van de week: GlobaL X Lithium & Battery Tech UCITS ETF (LITU)

 • 09:24

  AEX licht verzwakt na activering hoofd- en schouderpatroon

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Erop of eronder voor de S&P 500 index

 • 15:10

  Aandeel Palantir presteert onder verwachtingen maar kan genieten van geopolitieke onzekerheid

 • 08:33

  Aandelen vallen terug – Nvidia drukt sentiment  

 • 17:11

  TA van Edward Loef – Plezier in speculatief aandeel AMC

 • 11:59

  Technische analyse BEL 20 en Accenture

Masterclasses

Columns

Nieuw
11 aug 11:04 Redactie

Vertrouwen beleggers weer in de lift

10 aug 14:45 Jordy Beuving

Cryptobeurs Coinbase: van geld verdienen naar geld verbranden

10 aug 11:48 Redactie

Ahold Delhaize blinkt uit (+8%)