Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 2 juli 2019 08:03

Beursplein 5 vermoedelijk licht hoger van start

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hoger openen. Op Wall Street scherpte de S&P 500 index maandagavond zijn hoogste stand ooit aan, terwijl de Aziatische beurzen een overwegend vlak koersverloop laten zien.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. De index steeg maandag nog 1,2 procent naar 568,27 punten, nadat China en de Verenigde Staten dit weekend kozen voor een de-escalatie van het handelsconflict.

China en de VS kwamen in Japan overeen de onderhandelingen weer op te pakken. Amerika zal voorlopig geen nieuwe importheffingen opleggen en China koopt Amerikaanse landbouwgoederen.

Maandagavond zei de Amerikaanse president Donald Trump tegen zakenzender CNBC dat de Verenigde Staten en China al begonnen zijn met onderhandelen over een nieuw handelsakkoord.

Ondertussen lijken de VS hun pijlen nu op de Europese Unie te richten, in afwachting van de uitkomst van een onderzoek van de Wereldhandelsorganisatie naar subsidies van de EU voor vliegtuigproducent Airbus.

Het Office of the United States Trade Representative repte van 89 producten met een gezamenlijk waarde van 4 miljard dollar die zullen worden toegevoegd aan de lijst die al op 12 april werd gepubliceerd met een waarde van ongeveer 21 miljard dollar.

Overigens verdenkt Brussel de VS juist van het oneerlijk subsidiëren van Boeing.

In New York was maandag in ieder geval sprake van opluchting, nadat de G20-top in het Japanse Osaka dit weekend beleggers weer aanknopingspunten gaf om te hopen op een handelsdeal, en de hoofdgraadmeter S&P 500 klom 0,8 procent.

De augustus-future voor een vat ruwe olie steeg daarnaast maandag 1,1 procent op de New York Mercantile Exchange, tot 59,00 dollar. Maandag bevestigde de OPEC tijdens de bijeenkomst in Wenen dat de afspraken om de productie te beperken worden verlengd, tot in het eerste kwartaal van 2020.

In Azië noteerden de beurzen in Tokio en Shanghai vanochtend vrijwel onveranderd. Hong Kong klom wel, met 1,3 procent, nadat de beurs maandag gesloten bleef in verband met een feestdag.

Tegenstanders van de Chinese regering grepen maandag nog de viering van de 22ste verjaardag van de semi-autonome regio Hong Kong, na teruggave door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997, aan om de belangrijkste toegangswegen van de stad te blokkeren. Vanochtend leek de rust wat te zijn teruggekeerd.

De Reserve Bank of Australia voegde vanochtend zijn steentje toe aan het ruime monetaire beleid van centrale banken wereldwijd. Het belangrijkste rentetarief werd verlaagd met 0,25 procent naar 1,0 procent. De RBA voerde als belangrijkste argumenten voor het besluit aan dat het de groei wil stimuleren en de effecten van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wil afwenden.

De beurs in Sydney kwam na het verwachte besluit niet van zijn plaats, net als de Australische dollar.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de ontwikkelingen op de tweede en laatste dag van de OPEC-bijeenkomst in Wenen en de inkoopmanagersindex voor de regio New York.

Bedrijfsnieuws

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat niet akkoord met het samengaan van PostNL en Sandd. Het kabinet zal de fusie nu via wetgeving moeten regelen. Dit schreef De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen rond het postbedrijf.

Galapagos en Gilead willen dit jaar goedkeuring aanvragen voor de introductie van hun experimentele remmer van ontstekingsziekten filgotinib als medicijn in de Verenigde Staten.

Nedap is in exclusieve onderhandelingen over de verkoop van Nedap France, een gespecialiseerde system integrator voor beveiligingssystemen in Frankrijk. Dit levert Nedap naar verwachting ongeveer 14 miljoen euro op, met een boekwinst van circa 9 miljoen euro. Dit zal worden aangewend om het dividend over 2019 eenmalig te verhogen.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees nog Aperam. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel van 26,00 naar 25,40 euro met een Gelijkgewogen advies. JPMorgan verlaagde maandag al het koersdoel voor Aperam van 32,00 naar 27,00 euro, maar handhaafde het Overwogen advies op het aandeel.

Euronext onderschreef de volledige kapitaalverhoging van 5 miljoen euro van Tokeny Solutions. Dit resulteert in een belang van 23,5 procent voor Euronext in Tokeny.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,8 procent tot 2.964,34 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.717,43 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 8.091,16 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie