Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 20 juni 2019 11:00

Beursupdate: hogere koersen in Amsterdam

De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,8 procent op 566,07 punten.

"De beurzen reageren positief op de berichten uit de Verenigde Staten van woensdagavond", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management, wijzend op het rentebesluit van de Federal Reserve.

De Amerikaanse centrale bank liet woensdagavond, zoals voorzien, zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd en de federal funds rate bleef daarmee staan op 2,25 tot 2,50 procent.

De ramingen voor de economische groei bleven vrijwel gelijk, met een inflatie die dicht bij het gewenste niveau ligt. "De onzekerheden rond deze verwachting zijn wel toegenomen", voegde de Fed daaraan toe. Die laatste opmerking werd door markten positief opgevat. Ook werd het woord 'geduldig' geschrapt uit de verklaring, om aan te geven dat de Fed direct kan ingrijpen als de handelsoorlog de economische groei onderuithaalt.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is de kans inmiddels "zeer groot" dat de Fed volgende maand de beleidsrente gaat verlagen. Dat zou voor het eerst zijn in meer dan tien jaar. "En dat is nogal een dingetje voor beleggers", aldus Wiersma. "Nog maar een half jaar geleden was de verwachting dat de Fed en andere centrale banken de rente dit jaar verder zouden verhogen. Maar de groeivertraging, mede door de handelsoorlog, heeft geleid tot onzekerheid en tot terughoudendheid bij het doen van investeringen door het bedrijfsleven."

Van Eerden zei dat de lagere rentes positief zijn voor aandelen, maar dat enige argwaan op zijn plaats blijft omdat lage rentes niet wijzen op een florerende economie.

Verder nemen de beurzen volgens de vermogensbeheerder een voorschot op een positieve bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping later deze maand tijdens de G20-top in Japan.

Beleggers hebben vandaag oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen, de index van de leidende Amerikaanse indicatoren en de Philadelphia Fed index.

De Bank of England maakt vanmiddag zijn rentebesluit bekend. De BoE staat onder druk door politieke ontwikkelingen rondom Brexit. Het lijkt er sterk op dat Boris Johnson de nieuwe premier wordt, wat een hardere Brexit en een eventuele 'no-deal' variant waarschijnlijker maakt.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in mei onveranderd is gebleven op 3,3 procent van de beroepsbevolking, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen zit daarnaast in de lift, hetgeen onder meer tot uiting komt in een aantrekkende consumptie.

De euro/dollar noteerde op 1,1291. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1228 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1219 op de borden. De olieprijzen stegen met 2,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de veelal groengekleurde hoofdfondsen gingen ASML en AkzoNobel aan kop met winsten van 1,5 tot 2,3 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,5 procent.

Financials Aegon, ABN AMRO en ING konden met verliezen tot 1,1 procent niet in het groen komen.

Ook in de AMX bleven dalers beperkt. ASMI en AMG gingen aan de leiding met winsten van 3,0 tot 3,4 procent. Flow Traders daalde met 0,3 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 2,5 procent. Brunel verloor tegen hoge volumes daarentegen 3,2 procent. Van Eerden van Aberfeld kon niet direct een oorzaak van de daling vinden.

Pershing Square won 1,7 procent. Het beursgenoteerde investeringsfonds start een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 100 miljoen dollar. Het fonds heeft noteringen in Londen en Amsterdam.

Het lokaal genoteerde Alumexx ging maar liefst 37 procent hoger. Alumexx heeft in het eerste kwartaal de helft meer omzet geboekt dan een jaar eerder. De topman van de trappenfabrikant zei naast organische groei ook te blijven kijken naar overnames. Vrijdag houdt het bedrijf de jaarvergadering in Breda.

MKB Nedsense steeg 5,7 procent. Value8 gaat zijn converteerbare lening aan MKB Nedsense geheel omzetten in aandelen, waardoor het eigen vermogen van deze investeringsmaatschappij met 4,8 miljoen euro stijgt.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke