--- ---

CPB iets positiever over Nederlandse economie

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 19 juni 2019

Groei van 1,7 procent verwacht in 2019.

 De Nederlandse economische groei valt dit jaar terug, maar minder hard dan eerder werd aangenomen. Dit stelde het Centraal Plan Bureau woensdag in zijn laatste ramingen.

Het CPB mikt voor dit jaar op een economische groei van 1,7 procent in Nederland en voor volgend jaar op een groei van 1,5 procent. In een raming in maart hield het CPB voor zowel dit jaar als voor 2020 nog rekening met een groei van 1,5 procent.

Volgens het CPB is de groei van de Nederlandse uitvoer tanende. Opvallend is volgens het CPB dat de afzwakking van de productiegroei nog nauwelijks invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. "Die blijft krap met tot nu toe nog steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei", aldus het CPB.

De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. De koopkracht blijft naar verwachting positief door beleid en in 2020 door matigende inflatie. Het overschot op de overheidsbegroting houdt aan.

Het Amerikaanse handelsbeleid, de kans op een no-deal Brexit en de instabiele situatie in Italië zijn belangrijke neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie, aldus het CPB.

Geef een reactie