Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 18 juni 2019 12:08

Europese beurzen hoger rond middaguur

De Europese beurzen wisten na een lagere opening toch het groen weer te vinden, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank op het symposium in het Portugese Sintra de deur voor een nieuwe stimuleringsronde nadrukkelijk openhield, waaronder ook een verlaging van de rente.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,7 procent op 381,30 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,8 procent naar 12.180,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 1,0 procent met een stand van 5.444,44 punten. De Britse FTSE won dinsdag 0,6 procent op een notering van 7.392,58 punten.

De euro kwam door de woorden van Draghi juist onder druk te staan. De euro/dollar noteerde op 1,1187. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1239 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1220 op de borden.

Naast Draghi staan in Sintra ook toespraken van de vicevoorzitter van de ECB Luis de Guindos, de voorzitter van de Bank of England Mark Carney, ECB-bestuurslid Philip Lane en de oud-voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen op de agenda.

Vanochtend volgden uit de eurozone nog de definitieve inflatie over mei. Die bevatte geen opmerkelijke wijzigingen.

De Duitse vertrouwensindex van ZEW deed dat wel. De verwachtingsindex over juni daalde van 2,1 negatief naar 21,1 negatief waar vooraf rekening was gehouden met een daling tot slechts 8,5 negatief.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde in april van 17,1 miljard euro naar 15,7 miljard euro. De export steeg met meer dan 5 procent, maar de import met bijna 7 procent.

Uit de Verenigde Staten volgt vanmiddag nog een cijfer over de woningbouw en bouwvergunningen over mei. Hiervoor wordt een daling met 0,4 procent op maandbasis voorzien naar een geannualiseerd aantal van 1,23 miljoen huizen. In april werd er nog een stijging met 5,7 procent op maandbasis gemeld. De vergunningen nemen naar verwachting op maandbasis met 0,5 procent af naar een eveneens geannualiseerd aantal van 1,29 miljoen. Over april was er sprake van een stijging met 0,6 procent op maandbasis.

Olie noteerde dinsdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 51,86 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 60,45 dollar werd betaald, een daling van 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

Het Duitse Siltronic gaf maandagavond een winstwaarschuwing af vanwege een "aanhoudende vertraging van de halfgeleidersector". Deze vertraging is volgens Siltronic het gevolg van geopolitieke onzekerheden en de negatieve gevolgen de Amerikaanse sancties tegen Chinese techbedrijven. Het bedrijf uit München is een belangrijke leverancier van wafers voor de halfgeleidersector. Het aandeel kreeg dinsdag een afstraffing om de oren met een koersverlies van 13,7 procent.

Intertrust neemt de aanbieder van administratieve diensten voor Amerikaanse fondsen Viteos over voor 330 miljoen dollar. Intertrust verhoogt zijn doelstellingen voor de middellange termijn naar aanleiding van de overname. Het bedrijf voorziet een onderliggende omzetgroei van 4 tot 6 procent, waar dat eerder nog 3 tot 5 procent was. De aangepaste EBITA-marge zou nu moeten stijgen tot tenminste 40 procent, waar het bedrijf eerder nog op 38 procent mikte als ondergrens. De koers van het aandeel Intertrust noteerde dinsdag 4,7 procent hoger.

Van de componenten in de Duitse DAX-30 noteerden er tien lager met Infineon met een verlies van 4,7 procent en Deutsche Lufthansa met een daling van 4,2 procent. De luchtvaartmaatschappij liep maandag al flinke averij op na een winstwaarschuwing. Winst was weggelegd voor onder andere Adidas dat 1,6 procent steeg.

In Londen domineerden eveneens de plussen. Zo dikte Ashtead Group 3,0 procent aan. TUI verloor echter 4 procent.

Parijs kende een vergelijkbaar beeld: meer plussen dan minnen, terwijl de minnen stevigere uitslagen kenden dan de plussen, getuige het verlies van 5,6 procent voor Renault, dat zijn omzet over mei wereldwijd met 8,7 procent zag dalen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De S&P 500 steeg maandag 0,1 procent tot 2.889,67 punten, de Dow Jones index won ook 0,1 procent op 26.112,53 punten. Overnamenieuws in de biotechsector hielp de Nasdaq aan een winst van 0,6 procent op een slot van 7.845,02 punten.

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2021

AEX 20 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

Opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

20 jan 13:53 Van Eck

Goud, een reddingsboei na het vaccin

19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021