fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 18 juni 2019 18:18

Dekkingsgraad pensioenfondsen in juni vooralsnog stabiel

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste helft van juni stabiel gebleven op 104 procent. Dit bleek dinsdag uit de Pensioenthermometer van Aon.

Hoewel de rente verder daalde, compenseerden de rendementen op de beleggingsportefeuille dit verlies. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef in de eerste helft van juni stabiel op 107 procent.

Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden verder terug zal lopen omdat de hogere dekkingsgraden in 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde.

Ondanks het net gesloten pensioenakkoord, zijn kortingen aan het eind van 2019 en 2020 nog altijd mogelijk, waarbij met name de grote fondsen risico lopen, aldus Aon. Door de fikse daling van de dekkingsgraad in mei, zit een aantal fondsen nog onder de 100 procent.

Met het pensioenakkoord worden de huidige kortingsregels tijdelijk herzien. Er is geen korting meer als de beleidsdekkingsgraad boven de 100 procent zit. Alleen fondsen die al vijf jaar te maken hebben met onderdekking en aan het eind van 2019 een dekkingsgraad lager dan 100 procent hebben, moeten de pensioenen korten om op die dekkingsgraad van 100 procent te komen.

Volgens Aon betekent dit voor de metaalfondsen waarschijnlijk toch een korting aan het eind van 2019, hoewel die minder groot zal zijn. ABP en PFZW kunnen een korting afwenden als er nog herstel plaatsvindt in de rest van het jaar en in 2020. Zo niet, dan lopen deze fondsen het risico op kortingen aan het eind van 2020.

Nadelig voor de pensioenfondsen is het advies van de Commissie Parameters onder leiding van voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Die oordeelde dat de Ultimate Forward Rate moet worden herzien. Dat zou betekenen dat de rente waarmee pensioenfondsen rekenen, gaat dalen. Voor een gemiddeld fonds betekent dit een daling van de dekkingsgraad van 2,5 procent, aldus Aon. Daarbij zullen de premies stijgen.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden