Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 11 juni 2019

DNB ziet hoogconjunctuur aanhouden ondanks afname export

De Nederlandse economie groeit de komende jaren met ongeveer 1,5 procent per jaar, waar dat de afgelopen paar jaar nog bijna het dubbele was, vooral door de sterke export.

Bedrijven blijven actief en de arbeidsmarkt blijft zeer krap, zodat er nog steeds sprake is van hoogconjunctuur. Dat staat in de jongste economische vooruitzichten van De Nederlandsche Bank.

De groeivertraging komt vooral doordat de export minder groeit, door het minder gunstige handelsklimaat, na twee sterke exportjaren. Ook is het hoge consumentenvertrouwen van de afgelopen jaren gezakt naar een meer gemiddeld niveau.

Verder koelt de woningmarkt af, wat de groei dempt, en nemen de investeringen van bedrijven minder toe, hoewel zij wel veel winst blijven maken. De overheid investeert meer en houdt zo de economie aan de praat, samen met huishoudens.

Door de langdurig lage werkloosheid stijgen de lonen sneller: met 2,8 procent voor vaste werknemers in 2019, en in de jaren daarna zelfs met bijna 4 procent per jaar. De loonstijging komt door de krapte op de arbeidsmarkt: hierdoor krijgen meer mensen een vaste baan en worden er ook weer iets meer bonussen gegeven. De inflatie schommelt intussen grofweg rond 2 procent.

De wereldeconomie groeit dit jaar minder hard, vooral in de opkomende markten. De wereldwijde groei zakt hierdoor van 3,8 procent vorig jaar tot 3,3 procent in 2019. In veel ontwikkelde economieën loopt de hoogconjunctuur langzamerhand ten einde, stelde DNB. Toch ziet de centrale bank de mondiale groei weer opveren in de komende jaren, dankzij herstel in landen als Turkije en Brazilië.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

AEX 21 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 21, 2019

Heeft Trump gelijk: is EU erger dan China? • Z zoekt uit

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil