NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie maandag, 10 juni 2019 19:14

Mooie winsten op Wall Street

 Wall Street gaat maandag vermoedelijk in het groen sluiten, waarbij vooral Nasdaq hoge ogen gooit.

Grofweg halverwege de handelsdag won de Dow Jones index 0,6 procent, steeg de S&P 500 index 0,8 procent en de Nasdaq noteerde een plus van 1,5 procent.

Macro-economisch was het rustig, vanwege de viering van Pinksteren, maar bedrijfsnieuws is er volop en dan met name op het gebied van overnames. Verder lijken de handelsspanningen voor het moment even wat afgenomen.

Dit weekend werd bekend dat de Verenigde Staten en Mexico een deal hebben gesloten waarmee importheffingen op Mexicaanse producten in ieder geval voorlopig van de baan zijn. Washington houdt wel een slag om de arm en zal alsnog importsancties opleggen wanneer Mexico zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, aldus de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zal Trump in het Japanse Osaka eind deze maand tijdens de G-20 top een ontmoeting hebben met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Beijing wilde een dergelijke ontmoeting maandag echter niet bevestigen. Zelf hield Mnuchin dit weekend "constructieve" gesprekken met de gouverneur van de Chinese centrale bank Yi Gang

Als een ontmoeting tussen Trump en Xi er inderdaad komt en die succesvol is, dan duurt het toch een aantal maanden voor het effect van de huidige maatregelen op de mondiale economie is uitgewerkt, waarschuwde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Maandagmiddag zei de Amerikaanse president Donald Trump in een interview met zakenzender CNBC er op te rekenen dat China een deal met de VS zal sluiten, “omdat ze wel een deal moeten sluiten”.

Analist Nick Maroutsos van Janus Henderson Investors verwacht ook dat er uiteindelijk wel een deal wordt gesloten tussen de VS en China. "Bovendien is de Fed er om de klappen op te vangen", aldus de marktvorser.

De Federal Reserve benadrukte vorige week dat men kan ingrijpen wanneer de Amerikaanse economie hierom vraagt. Dat dit mogelijk nodig is, onderstreepte het tweetal teleurstellende banenrapporten. De hoop op meer monetaire verruiming hielp de mondiale beurzen in het zadel, terwijl de dollar onder druk kwam te staan. De greenback verloor ongeveer anderhalf procent ten opzichte van de euro.

Maandag won de dollar weer iets aan terrein ten opzichte van de Europese munt. Halverwege de handelsdag verhandelde het muntpaar op 1,1318. Vrijdag was dit nog 1,1337.

De Mexicaanse peso noteerde ruim twee procent hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 0,05208. Olie werd iets goedkoper.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in april ongeveer gelijk gebleven aan een maand eerder. In april stonden er circa 7,5 miljoen vacatures open. In maart lag dit aantal ook rond 7,5 miljoen stuks. Op jaarbasis steeg het aantal vacatures wel, want in april 2018 waren er nog slechts 7,1 miljoen onvervulde arbeidsplekken.

Bedrijfsnieuws

United Technologies en Raytheon Co. gaan fuseren, waarmee het op één na grootste luchtvaart- en defensiebedrijf ontstaat na Boeing. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam Raytheon Technologies en is volgens de twee een fusie van gelijken.

De twee bedrijven verwachten weinig mededingingsbezwaren vanwege het plan om voor 80 miljoen dollar aan activiteiten te desinvesteren. De fusie wordt vermoedelijk in de eerste helft van 2020 afgerond. Aandeelhouders in beide bedrijven worden na de fusie beloond, want Raytheon Technologies wil voor 18 miljard tot 20 miljard dollar aan kapitaal teruggeven in de 36 maanden na de afronding.

Het aandeel United Technologies daalde 2,0 procent, terwijl aandelen Raytheon 1,4 procent meer waard werden.

President Trump uitte in zijn gesprek met CNBC ook zijn zorgen over de fusie tussen Raytheon en United Technologie. "Maakt dit [de fusie] het minder concurrerend", zei de president.

Ontwerper van bedrijfssoftware Salesforce.com neemt data-analysebedrijf Tableau over in een deal ter waarde van 15,7 miljard dollar. De deal wordt vermoedelijk afgerond in het derde kwartaal van Salesforce's lopende boekjaar. Dat kwartaal eindigt op 31 oktober. Vanaf boekjaar 2020 stijgt de omzet van Salesforce met 350 miljoen tot 400 miljoen dollar door de overname. De aangepaste operationele marge en winst per aandeel komen vermoedelijk wel lager uit. Het aandeel van Salesforce.com daalde maandag 5,0 procent, terwijl de beurswaarde van Tableau met 34 procent toenam. Concurrenten Alteryx en Splunk stegen respectievelijk 5,0 en 6,9 procent.

Farmaceut Merck neemt het niet-beursgenoteerde biotechbedrijf Tilos Therapeutics over voor 773 miljoen dollar. Het aandeel Merck won fractioneel.

Insys Therapeutics verloor maandag voorbeurs een groot deel van zijn beurswaarde nadat het bedrijf faillissement aanvroeg. Via de zogeheten Chapter 11 hoopt Insys operationeel te blijven tot vrijwel alle bedrijfsonderdelen zijn verkocht. Het bedrijf schikte onlangs voor honderden miljoenen dollars aan claims nadat het artsen jarenlang steekpenningen gaf om zijn zware pijnstillers voor te schrijven. Het aandeel halveerde.

Aandelen van GameStop stegen ruim 7 procent nadat de verkoper van computerspelletjes en consoles een aandelenterugkoopprogramma bekendmaakte.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2022

Ergste op de beurs wellicht al geweest

mei 22, 2022

Beursjaar 2022 biedt ideale koopkansen voor ASML en Microsoft

mei 20, 2022

AEX, DAX, S&P500 – 19mei22

mei 20, 2022

AEX, DAX, BEL20 – 20mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:52

  TA van Edward Loef – Amerikaanse transportindex op de terugweg

 • 08:44

  Belangrijke signalen vanuit Amerikaanse retailers

 • 17:40

  TA van Edward Loef – ‘Bear’markt in Wall Street?

 • 08:51

  Ook retailer Target zinkt als een baksteen in het water

 • 17:16

  TA van Edward Loef – EUR/USD naar pariteit?

 • 13:00

  Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 12:00

  Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 10:02

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

 • 08:11

  Walmart tuimelt lager en Europa opent voorzichtig groen

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mei 08:08 Redactie

Beurspuzzel Alfabet

20 mei 18:22 Nico Inberg

Inflatie, dat ben je zelf

20 mei 17:45 Redactie

ETF v/d Week: Tech Megatrends