fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 7 juni 2019 19:05

Uitgelicht: overname Vivat zet verzekeraars in het groen

 De verzekeraars speelden zich afgelopen week in de kijker op het Damrak. Hoewel de kans op een hogere rente klein lijkt, wat wel nodig is voor het verbeteren van de winstgevendheid van de sector, scoorden de aandelen op weekbasis toch goed.

De koersaanjager was vrijdag de berichtgeving dat Athora Vivat van het Chinese Anbang koopt en vervolgens de schadetak doorverkoopt aan NN Group.

Woensdag werd de dataroom voor de geïnteresseerde bieders, vermoedelijk naast NN ook ASR Nederland en Aegon, gesloten. Vrijdag volgde de mededeling dat Athora en NN met de buit ervandoor gaan.

Dat ASR achter het net viste, was geen grote verrassing. Dit aandeel zakte de afgelopen weken stevig, en omdat ASR alleen optrok, zou er een flinke emissie moeten komen om de overname te financieren. “Geen pretje", stelde een bankier tegenover ABM Financial News, en dat verklaart vermoedelijk ook de opluchtingsrally in het aandeel.

Deze bankier vermoedde ook dat toezichthouder De Nederlandsche Bank mogelijk minder bezwaren zou hebben bij een overname van Vivat door Aegon of NN dan door ASR.

Dat ASR de overname aan zich voorbij moet laten gaan, is volgens ING een signaal dat de verzekeraar discipline opbrengt en zich niet gek laat maken door een te hoge prijs te bieden. Dat is goed, menen analisten van de bank, hoewel de overname wel waarde zou toevoegen. Maar er zijn in Nederland nog voldoende kansen om overnames te doen, zowel in het segment leven als in niet-leven, voegden zij toe.

Hoeveel Athora, een gespecialiseerde verzekerings- en herverzekeringsgroep, betaalt voor Vivat werd niet bekend gemaakt, maar NN betaalt 416 miljoen euro in contanten voor de tak schadeverzekeringen. Dit financiert NN vanuit bestaande kasreserves en het lopende aandeleninkoopprogramma zal hierdoor niet worden geraakt, benadrukte de verzekeraar.

De overname is financieel te behappen voor NN, vindt KBC Securities, en als het verder kleinere aanvullende overnames blijft doen, denken de analisten van ING inderdaad ook dat de verzekeraar in staat blijft eigen aandelen in te kopen.

Overigens koopt NN ook voor 150 miljoen euro aan zogeheten Tier 2 leningen van Vivat, wat geen impact zal hebben op de leverage ratio.

NN mikt met de overname op een dubbelcijferig rendement op de investering en dankzij synergievoordelen op een toename van de vrije kasstroom met circa 50 miljoen euro per jaar tegen 2022. Doordat NN in 2017 al Delta Lloyd kocht, denkt het goed voorbereid te zijn om van de schadetak van Vivat een succes te maken.

De overname zal een "bescheiden" positieve bijdrage van ongeveer 1 procentpunt aan de autonome kapitaalgeneratie toevoegen, berekende ING.

"Deze overname is een volgende stap in het versterken van onze niet-leven activiteiten in onze thuismarkt", zei CEO Lard Friese van NN in een toelichting. Friese noemt het hebben van voldoende schaal essentieel in de huidige concurrerende markt.

"Met de overname wordt NN marktleider in het niet-leven segment, exclusief zorgverzekeringen, in Nederland", aldus ING. KBC vindt het een goede zaak dat NN met deze overname ASR aftroeft.

De overname van Vivat moet nog worden goedgekeurd door de betrokken toezichthouders.

Het aandeel NN Group steeg afgelopen week 6,4 procent, ASR Nederland werd 4,9 procent duurder en Aegon won 3,2 procent.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu