Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 7 juni 2019 19:31

Uitgelicht: Besi vereist geduld

 De koers van het aandeel BE Semiconductor Industries kwam donderdag rond het begin van een analistenbijeenkomst onder druk te staan. Het lijkt of één van de aanwezigen wat koudwatervrees kreeg toen de presentatie startte.

Dit jaar is een transitiejaar en het is wachten tot de volgende investeringscyclus in 2020 of 2021 van start gaat, was de boodschap bovenaan de eerste sheet van de analistenpresentatie.

Kortom, beleggers die hadden gehoopt dat het in de tweede jaarhelft allemaal wat beter zou worden, kwamen bedrogen uit. Sterker nog, het is niet uitgesloten dat het zelfs nog iets lastiger wordt dan al voorzien.

In het eerste kwartaal daalde de omzet al met 12,0 procent en voor het lopende kwartaal wordt gemikt op een omzetgroei van 5 procent op kwartaalbasis. Maar met 85,5 miljoen euro dit kwartaal zou de omzet van Besi nog altijd bijna de helft lager uitkomen dan de 161,1 miljoen euro die de Duivense toeleverancier in het tweede kwartaal van 2018 behaalde.

Maar dergelijke bewegingen zijn Besi niet ongewoon. De cyclus is de cyclus, en daar deint een toeleverancier als Besi nu eenmaal op mee.

Maar stil zitten, dat doet CEO Richard Blickman niet. Besi investeert vol in de nieuwe generatie systemen en focust daarnaast op de kosten. Hoe verder die worden teruggedrongen, hoe winstgevender Besi is als de cyclus keert. “Kosten, kosten, kosten”, staat dan ook in de presentatie te lezen. De komende vijf jaar zou Besi nog eens 15 miljoen tot 20 miljoen euro moeten kunnen besparen, terwijl het op het gebied van kostenbesparing de afgelopen jaren al veel gedaan heeft.

Vooral de verhuizing naar Azië, dichter bij zijn toeleveranciers en afnemers, leverde veel op. Door kortere lijnen kan Besi steeds sneller reageren als er een trendbreuk plaatsvindt, en door snel op te schalen kan het de winst extra opvoeren en bij tegenslagen kan het bedrijf snel de tering naar de nering zetten, waardoor de verliezen beperkt blijven of misschien zelfs rode cijfers voorkomen kunnen worden.

Dit is ook terug te zien in de ontwikkeling van de brutomarge. Tussen 2006 en 2009 lag de marge gemiddeld op 34,1 procent. Tussen 2010 en 2013 was dat 39,5 procent en tussen 2014 en 2017 steeg de marge al naar 51,1 procent.

Over 2018 kwam Besi met een omzet van 525 miljoen euro uit op een marge van 56,8 procent en in de eerste drie maanden van 2019 was de marge 55,9 procent. Het tweede kwartaal zal dit vermoedelijk ook circa 56 procent zijn. Kortom, ondanks dat de omzet dit jaar veel lager uitvalt, lijkt Besi de marge toch aardig op peil te houden, of op “aantrekkelijke niveaus” zoals de onderneming zelf zegt.

Weggezet tegen de concurrentie is de marge van Besi ook superieur, zo benadrukte de Duivense onderneming in de presentatie. Kulicke & Soffa kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 47,9 procent en bij de backend-tak van ASM PT bleef de marge steken op 39,2 procent.

Besi ziet uiteindelijk ruimte voor een marge van 60 procent, blijkt uit de presentatie.

Al met al, vindt Blickman, is Besi dan ook “goed gepositioneerd voor de volgende opleving”. Maar een onzekerheid als het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten kan de neergang nog wel verlengen.

De blootstelling aan China is volgens Besi echter “manageable” en de afhankelijkheid van Huawei is “beperkt”. Vooralsnog is de impact op de omzet “neutraal”, stelde Besi.

Uiteindelijk won het aandeel Besi op weekbasis 2,8 procent, en dat is omdat beleggers vermoedelijk het geduld hebben om betere tijden af te wachten en in de tussentijd het dividendrendement van momenteel 8,3 procent, het hoogste in de sector, te gebruiken als doekje voor het bloeden.

De Aandeelhouder TV

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

augustus 10, 2020

Weekupdate aandelenbeurs en AEX augustus 2020

augustus 10, 2020

Hete dag voor GrandVision | 10 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

10 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

10 aug 09:44 Martijn Rozemuller

De Club van roekeloze beleggers