--- ---

China geeft boete aan Ford

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 05 juni 2019

Chinese automarkt erg belangrijk voor Amerikaanse fabrikanten.

China heeft de Chinese joint venture van de Amerikaanse autofabrikant Ford een boete gegeven van 163 miljoen yuan, omgerekend bijna 24 miljoen dollar, voor ongeoorloofde prijsafspraken. Dat maakte de toezichthouder woensdag bekend.

De joint venture van Ford en Changan Automobile zou al sinds 2013 illegale overeenkomsten gebruiken voor minimumprijzen voor auto's van de dealers van het bedrijf in Chongqing.

De boete komt overeen met 4 procent van de omzet in Chongqing afgelopen jaar.

De straf komt op het moment dat de spanningen over het handelsbeleid tussen China en de Verenigde Staten aan het escaleren zijn. Beide landen richten zich tegen bedrijven uit het andere kamp.

China heeft gezegd dat het een zwarte lijst gaat opstellen van buitenlandse bedrijven die de belangen van Chinese bedrijven schaden. De VS hebben al zo'n lijst, waarop bijvoorbeeld Huawei prominent aanwezig is, en overwegen die uit te breiden.

De boete laat in elk geval zien dat China kan terugslaan in de handelsoorlog. De Chinese automarkt is erg belangrijk voor buitenlandse autofabrikanten. Ford verkoopt er zo'n 1,3 miljoen auto's per jaar, via de joint venture met Chongquin Changdan Automobile. General Motors verkoopt zelfs zo’n 3,6 miljoen auto's per jaar in China.

Ford heeft gezegd de boete te respecteren en belooft zijn leven te beteren.

Geef een reactie