Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 31 mei 2019 20:09

Uitgelicht: martelgang ArcelorMittal houdt aan

 ArcelorMittal was afgelopen week de grootste daler in de AEX. Het aandeel daalde 6,2 procent op weekbasis.

Nadat de staalreus begin mei al liet weten in te moeten grijpen in Europa, meldde het afgelopen week dat het aanvullende maatregelen treft.

"Dit is opnieuw een moeilijk besluit voor ons om te nemen, maar gezien de zwakte in de markt, voelen we dat dit de juiste stap is", aldus CEO Geert van Poelvoorde van ArcelorMittal in een toelichting.

"Het bedrijf blijft geraakt worden door de zwakke marktvraag en hoge importniveaus in Europa", meldde het woensdag.

Daarom grijpt ArcelorMittal ook in bij de productiefaciliteiten in Duinkerken en Eisenhüttenstadt. Verder zal in het vierde kwartaal in Bremen de productie worden teruggeschroefd, door het verlengen van reparatiewerkzaamheden. Voor de fabriek in het Spaanse Asturië worden de eerder aangekondigde maatregelen verlengd.

ArcelorMittal is al tijden de speelbal van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Alleen al dit jaar daalde de koers van het staalaandeel meer dan 25 procent.

In een interview met een Franse krant legde CFO Aditya Mittal het probleem uit. Hij meent dat door het protectionisme van de Verenigde Staten de Chinezen hun staal in Europa dumpen, en dat de Europese staalsector hiervan de dupe is. De import van staal is in Europa volgens Mittal in het eerste kwartaal met 7 procent gestegen en in twee jaar tijd met 14 procent. En in sommige specifieke segmenten is de import zelfs met tientallen procenten toegenomen.

Mittal wees erop dat 20 jaar geleden China slechts 10 procent van het mondiale staalaanbod voor zijn rekening nam en dat dit inmiddels de helft is. "Er zijn inspanningen geleverd om de overcapaciteit terug te dringen in China, maar niet genoeg", aldus Mittal in de Franse krant.

De CFO riep dan ook op tot actie. Volgens Mittal moet Europa "een manier vinden om druk te zetten op China om zijn [productie]capaciteit terug te dringen."

Daarbij lijkt hij de maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump, namelijk importheffingen in het leven roepen om dumping tegen te gaan, wel te zien zitten.

De vraag is of dit wel de oplossing is.

Analisten van Deutsche Bank lieten zich deze week kritisch uit over de staalsector in Amerika.

Importheffingen op staal en hogere grondstofprijzen hadden tot hogere binnenlandse prijzen moeten leiden en zo de staalaandelen goed gedaan moeten hebben, maar dat bleek niet het geval.

De aandelen van Amerikaanse staalproducenten zijn in 2019 met gemiddeld 20 procent gedaald en volgens analisten is het einde nog niet in zicht.

Sinds de invoering van de importheffingen is er zoals verwacht minder staal in het buitenland gekocht. De bezettingsgraad van Amerikaanse staalfabrieken is sinds de importheffingen dan ook gestegen, hetgeen normaliter resulteert in meer ruimte voor de producenten om de prijzen te verhogen, maar de staalprijzen stagneerden en de prijs voor warm gewalst staal daalde sinds begin dit jaar zelfs met 19 procent.

Veel van het staal dat in de Verenigde Staten wordt verkocht, gaat naar tussenhandelaren, die hun voorraden strak moeten beheren om geld te verdienen. Voor deze partijen kan het kopen van staal in een markt die onder druk staat betekenen dat ze uiteindelijk staal met verlies aan hun eigen klanten moeten doorverkopen. De tussenhandel opereert daarom terughoudend.

Een terechte vraag is volgens de analisten van Deutsche Bank “hoeveel pijn er nog in de markt zit”.

Een mogelijke omslagpunt is volgens de analisten het moment waarop eindgebruikers en tussenhandelaren stoppen met het interen op hun voorraden, waardoor de vraag weer wordt aangezwengeld.

Aditya Mittal is echter positief gestemd. De mondiale vraag naar staal zal groeien. Die stijgt volgens hem van 1,7 miljard ton in 2018 naar 2,5 miljard ton in 2050. "De wereld heeft staal nodig", zei hij tegen Les Echos.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke