Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie- vrijdag, 31 mei 2019 19:52

Uitgelicht: aandeel Kiadis onderuit

Kiadis kwam deze week uitgebreid in het nieuws. Eerst met de goedkeuring tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op woensdag voor de overname van Cytosen Therapeutics. En vervolgens kondigde Kiadis vrijdag aan dat het bijna 28 miljoen euro met de uitgifte van nieuwe aandelen ophaalde.

De overname van Cytosen Therapeutics werd al in april door Kiadis aangekondigd. “De unieke combinatie van eigen en synergetische celtherapieplatformen T-cel en NK-cel heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in HSCT en stelt Kiadis in staat om een pijplijn te creëren met nieuwe kankerbehandelingen”, zei toen Kiadis.

Bij het sluiten van de overname zal Kiadis 1,94 miljoen eigen aandelen aan Cytosen uitgeven. Als de zes klinische ontwikkeling en de regelgevende mijlpalen voor de NK-celproduct zijn voltooid dan zullen Cytosen aandeelhouders maximaal 5,82 miljoen aandelen van Kiadis ontvangen.

Met de goedkeuring door de aandeelhouders meent analiste Philippa Gardner van Jefferies dat de overname binnenkort afgerond kan worden. “Dit brengt een NK-celtechnologie met zich mee die een aanvulling zou kunnen vormen op de T-cellen van Kiadis,” aldus de analiste.

Vrijdag kondigde Kiadis aan dat het 27,6 miljoen euro heeft opgehaald met de uitgifte van 3,68 miljoen aandelen. De nieuwe aandelen, via een private plaatsing verkocht aan institutionele beleggers, werden geprijsd op 7,50 euro per stuk. Donderdag sloot het aandeel op 9,50 euro. Het gaat om een uitgifte die ongeveer overeenkomt met 15 procent van het uitgegeven kapitaal.

Kiadis is van plan de opbrengsten van de plaatsing te gebruiken voor de ontwikkeling van ATIR101 en de verdere ontwikkeling van de pijplijn van het overgenomen CytoSen Therapeutics. De rest zal worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en als werkkapitaal.

Volgens Gardner geeft dit financiële ruimte aan Kiadis tot ongeveer eind 2020 en ondersteunt tevens de lancering van de ATIR101 in Europa. Dit blijft voor haar het belangrijkst richtpunt voor Kiadis.

De beoordeling van ATIR101 als behandeling om de risico's van stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten te beperken laat wel op zich wachten.

De goedkeuring door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), onderdeel van het Europees Geneesmiddelenagentschap, werd eigenlijk eind vorig jaar verwacht, maar is uitgesteld tot medio 2019. De vragen van de CHMP werden eerder deze maand door Kiadis beantwoord.

Kiadis ontving de tweede zogeheten 'Day 180' lijst van de toezichthouder in het vierde kwartaal en voerde sindsdien aanvullende analyses uit van bestaande data om antwoorden te kunnen formuleren, aldus CEO Arthur Lahr. Nu de antwoorden zijn ingediend, hoopt het bedrijf spoedig een beoordeling te ontvangen van de CHMP.

“Wanneer de beoordeling van CHMP positief is, dan kunnen we daarmee een aanvullende marktgoedkeuring krijgen van de Europese Commissie en kan ATIR101 eind 2019 voor het eerst bij een patiënt worden toegediend”, aldus Kiadis.

“Een positieve terugkoppeling medio 2019 zou de weg vrij maken voor een formele goedkeuring en lancering van ATIR101 tegen het jaareinde, in lijn met onze verwachtingen”, aldus Gardner.

Ze verwacht dat het CHMP advies eind juli zal komen. Omdat de EMA daarna nog zijn advies moet geven, verwacht Gardner dat de eerste Europese lancering voor ATIR101 pas op het einde van het jaar zal plaatsvinden.

Verder voorziet de analiste een gematigde commerciële lancering van ATIR101 in de eerste jaren omdat slechts enkele patiënten de commerciële versie van het middel in 2019 zullen krijgen.

Gardner vermeldt ook dat de internationale fase III met HATCY op gang komt, met een tussentijdse analyse die in 2021 wordt verwacht. Voorzichtig overweegt ze dat de test volledig afgerond zou zijn in de VS voor 2023.

Het bijgewerkte model van Jefferies suggereert dat er eind maart 2019 een bedrag van ongeveer 49 miljoen euro in contanten in kas zat, samen met ongeveer 5 miljoen euro van CytoSen en ongeveer 26 miljoen euro netto-opbrengst van de laatste emissie. Dit zou volgens Gardner voldoende moeten zijn om het eerste kwartaal van 2020 te halen.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Kiadis van 16,00 naar 17,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Het aandeel sloot vrijdag op 7,82 euro wat een wekelijkse daling van 16,6 procent vertegenwoordigt.

De Aandeelhouder TV

juni 23, 2021

AEX 23jun21 – Aderlating van de stier…..

juni 23, 2021

Heineken United Breweries | 23 juni 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juni 22, 2021

AEX 22jun21 – Stapje dichter bij rood…

juni 22, 2021

Fed verrast beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 24 juni

  Methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten

 • 08 juli

  De magische wereld van blockchain

 • 22 juli

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

Columns

Nieuw
23 jun 16:30 Nico Inberg

Gezocht: Hunter Douglas

23 jun 15:25 Coinmerce

Prijs Bitcoin onderuit vanwege China

23 jun 10:57 Redactie

ETF v/d Week: Olie & Gas (2)