Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 28 mei 2019 17:54

AEX vlak gesloten

 De AEX is dinsdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 550,34 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

De markt kauwt nog steeds op de uitslag van de Europese verkiezingen van afgelopen weekeinde, waarbij hernieuwde zorgen over een potentiële confrontatie tussen de EU en Italië over de begroting van het Zuid-Europese land op het sentiment drukten. De EU heeft de Italiaanse regering gewaarschuwd dat ze een boete van maximaal 4 miljard euro kan krijgen omdat Rome zijn schulden onvoldoende binnen de perken houdt, hoewel eurocommissaris Pierre Moscovici al aangaf geen voorstander te zijn van sancties richting Italië.

De kwestie leidt volgens Gert Berendse van ING tot wat onzekerheid in de markt. Daarnaast blijft het zich voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China beleggers volgens hem parten spelen. "Van beide kanten zie je kleine speldenprikjes, zoals het dreigement van China geen zeldzame aardmetalen meer aan de VS te leveren, die tot schommelingen in de markt leiden." In het algemeen spreekt Berendse van een inspiratieloze dag. En ook voor de rest van de week voorziet de handelaar weinig uitschieters. "We zijn wel open, maar ik voorzie weinig grote uitslagen", aldus Berendse. Donderdag is het Hemelvaart, en hoewel Euronext de deuren niet sluit, zullen veel handelaren er een lang weekend van maken.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het economisch sentiment in de eurozone in mei is gestegen. Het sentiment van de muntunie over mei steeg van 103,9 naar 105,1, terwijl het consumentenvertrouwen verbeterde van een indexstand van 7,3 negatief naar 6,5 negatief.

Het Duitse consumentenvertrouwen voor juni kwam uit op een indexstand van 10,1, een onverwacht lichte afname ten opzichte van de 10,2 in mei. In Frankrijk steeg de vertrouwensindex van 96 in april naar 99 in mei. Economen rekenden op 97.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten steeg in mei ook. De vertrouwensindex bewoog van 129,2 in april naar 134,1 deze maand.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten tevens het nieuws dat de Amerikaanse huizenprijzen in maart in de grootste steden zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1180. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1179.

De olieprijs steeg tot 0,6 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 1,7 procent, gevolgd door Wolterskluwer met een winst van 1,5 procent. Sectorgenoot RELX steeg 1,2 procent.

Adyen steeg 1,5 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij heeft dit te maken met een fusie tussen de twee Amerikaanse betaalbedrijven Global Payments en Total Systems Services.

ABN AMRO was met een verlies van 1,2 procent de sterkste daler van de hoofdindex. Aegon verloor 1,0 procent, terwijl ArcelorMittal 0,8 procent daalde en Unibail-Rodamco 0,7 procent lager noteerde

In de AMX ging Altice Europe aan kop met een winst van 5,2 procent. Altice USA zal de strijd aanbinden met mobiele aanbieders in de VS, door diensten aan te gaan bieden voor 20 tot 30 dollar per aansluiting. Sinds de splitsing van Altice USA en Altice Europe is oprichter Patrick Drahi meerderheidsaandeelhouder van Altice USA.

Signify en SBM Offshore wonnen elk 1,6 procent. Takeaway.com 1,0 procent won. Basic-Fit daalde 2,3 procent, OCI verloor 2,7 procent en Flow Traders noteerde 1,7 procent lager.

Onder de kleinere aandelen ging Sif met een winst van 4,6 procent aan kop. Kiadis Pharma steeg 4,0 procent en Kendrion won 2,2 procent. Vastned was de sterkste daler met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door VolkerWessels met een verlies van 1,0 procent.

Lokaal viel Kardan op met een winst van 14,2 procent. De volumes waren ruim bovengemiddeld.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.824,83 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen