fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 24 mei 2019 19:34

Uitgelicht: volatiele handelsweek voor Tesla

Tesla kwam afgelopen week flink onder druk te staan, na een kritisch rapport van Morgan Stanley op dinsdag.

Uiteindelijk sloot het aandeel dinsdag slechts 0,1 procent lager, maar in de voorgaande dagen zag het concern al zo'n 12 procent van de beurswaarde verdampen, vanwege de twijfel onder analisten of de autoproducent voldoende Model 3-auto's gaat verkopen om weer winstgevend te zijn in het derde kwartaal. Sinds het begin van dit jaar noteert het aandeel circa 42 procent lager.

Morgan Stanley houdt echter rekening met een scenario waarin het aandeel vrijwel waardeloos wordt. Volgens analist Adam Jonas zou het aandeel, uitgaande van het slechtste scenario, kunnen wegzakken tot 10 dollar. Over het algemeen is Wall Street pessimistisch gestemd over het aandeel. Pakweg 30 procent van de analisten dat het aandeel volgt, hanteert een koopadvies, wat 25 procentpunten onder de gemiddelde koopratio ligt voor aandelen in de Dow.

Jonas' koersdoel op het aandeel is 230 dollar, wat een stijging van 12 procent suggereert ten opzichte van de recente niveau's met een Houden advies. Zijn 'worst case scenario' is gebaseerd op een dalende vraag naar Tesla-auto's in China vanwege hogere handelstarieven en een verzwakkende economie.

"In onze aangepaste visie gaan we ervan uit dat Tesla onze huidige Chinese prognoses met ongeveer de helft zal mislopen", schreef Jonas. De analist ging er tot dusver vanuit dat Tesla in China tussen 2020 en 2024 gemiddeld 165.000 eenheden per jaar zal verkopen tegen een gemiddelde prijs van circa 55.000 dollar per auto.

Donderdag keerde het tij voor de producent van elektrische auto's. Het aandeel steeg voor het eerst in zes sessies, gesteund door een gelekte e-mail van CEO Elon Musk aan zijn personeel, waarin hij spreekt van recordverkopen. Tesla zou volgens Musk goed op koers liggen om een recordaantal auto's af te leveren. Volgens de topman zouden er meer auto's worden afgeleverd dan de 90.700 in het laatste kwartaal van vorig jaar. In diezelfde email stond dat Tesla deze week gemiddeld 900 Model 3 auto’s per dag produceerde, waarmee het de doelstelling van 7.000 per week steeds verder nadert.

Een maand eerder rapporteerde Tesla over het fiscale tweede kwartaal een groter dan verwacht verlies, juist vanwege een sterke terugval van de autoverkopen in vergelijking met het voorgaande kwartaal, wat de zorgen voor de korte termijn van het bedrijf verder aanwakkerde. De markt maakt zich met name zorgen over de liquiditeit van het bedrijf. Een week later meldde het concern zeker 2,7 miljard dollar te willen ophalen met een geplande obligatie- en aandelenemissie.

Ondanks de tegenvallende resultaten en aanhoudend zwakke vraag naar nieuwe auto's handhaafde Tesla de doelstelling om 360.000 tot 400.000 auto's te leveren in 2019. "Dit is een agressief schema maar het is waar we op mikken", zei het bedrijf. De autoproductie zou "aanzienlijk hoger" moeten uitvallen dit jaar. Als de Gigafactory in Shanghai vanaf het begin van het vierde kwartaal op volle kracht draait "dan zouden we wereldwijd 500.000 voertuigen kunnen produceren in 2019", volgens topman Elon Musk. De autofabrikant beloofde tevens in het derde kwartaal weer winst te zullen draaien.

"Wij voorzien dat het aandeel lager zal verhandelen vanwege een gebrek aan katalysatoren op de korte termijn", zei analist Garrett Nelson van CFRA echter. "Terwijl de kapitaalverhoging de liquiditeitsproblemen verzacht blijven we zeer bezorgd over de verkopen en marges", aldus de analist.

Het aandeel Tesla koerste vrijdagavond circa 3 procent lager op 189,38. Op weekbasis verloor het aandeel ruim tien procent.

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

Bedrijven schrappen massaal dividend | 26 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 mrt 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verrassing in de groeidata van China

26 mrt 15:31 Marco Knulst

DEAD CROSS platina

26 mrt 10:45 Bas Heijink

1e lagere top gevormd