Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 24 mei 2019

AEX hoger gesloten

 De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 549,43 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

In heel Europa zagen de beurzen zich gesteund door de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij gaf aan mogelijk de harde sancties tegen het Chinese Huawei te zullen opheffen als onderdeel van een brede handelsovereenkomst met China. Wel herhaalde Trump dat het Chinese bedrijf vanuit veiligheidsoogpunt "erg gevaarlijk" is.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zegt weinig onder indruk te zijn van de "aarzelend opverende" beurzen. "De overtuiging ontbreekt", meent Schutte. "En dat zie je in de namiddag terug in de iets terugzakkende winsten op de beurzen", voegde hij toe. De beleggingsadviseur heeft vooralsnog geen zicht op ontspanning in de markt. "Het is voorzichtigheid troef", zei Schutte. Ook voor de komende handelsweek ziet hij weinig aanjagers die het tij zou kunnen doen keren, op wat macrocijfers tegen het einde van de week na.

Ander punt van focus was het vertrek van de Britse premier Theresa May. Zij zal op 7 juni het leiderschap van de Conservatieven voor gezien houden, maar vervolgens nog wel aanblijven als premier zolang er geen opvolger is gekozen.

"In vergelijking met hoe het pond afgelopen maanden heeft gereageerd op de kleinste Brexit-geruchten, lijkt de munt nu redelijk besluiteloos na het aftreden van de Britse premier, Theresa May", merkte valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe op. "Een duidelijke richting voor het Britse pond volgt waarschijnlijk pas wanneer duidelijk wordt welke toon de leiderschapsstrijd gaat krijgen om haar te vervangen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de detailhandelsverkopen in het Verenigde Koninkrijk is april stabiel zijn gebleven, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in april zijn gedaald met 2,1 procent, na een stijging met 1,7 procent in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,1207. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1199 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1180 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,5 procent lager. Daarmee zette de olieprijs de neerwaartse trend van de voorgaande dag voort. Een juli-future sloot toen 5,7 procent lager op 57,91 dollar per vat, wat het laagste prijsniveau markeerde sinds 12 maart en tevens het sterkste verlies in één dag betekende sinds 24 september 2018.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 2,1 procent, gevolgd door Adyen en NN Group met winsten van respectievelijk 1,8 procent en 1,5 procent.

ASR Nederland noteerde 2,6 procent lager, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Vopak daalde 0,9 procent, terwijl Akzo Nobel 0,3 procent lager sloot.

In de Midkap noteerde TomTom 5,8 procent hoger. Het aandeel won donderdag ook al bijna 4 procent, nadat het navigatiebedrijf 16 oude aandelen omzette in 9 nieuwe.

Aperam steeg 3,0 procent en Takeaway.com noteerde 4,3 procent hoger. Air France-KLM bungelde met een verlies van 2,8 procent onderaan. Arcadis daalde 0,5 procent, terwijl Boskalis 0,8 procent inleverde.

OCI verloor 1,0 procent. Vanochtend tijdens de handel meldde OCI een slecht eerste kwartaal achter de rug te hebben, maar dat het tweede kwartaal veel beter wordt, waardoor de eerste jaarhelft een beter resultaat zal laten zien dan de eerste zes maanden van 2018.

In de AScX gingen ForFarmers en B&S Group met winsten van respectievelijk 3,7 procent en 2,8 procent aan kop.

Van Lanschot Kempen daalde 5,6 procent daalde na een ex-dividend notering.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.822,95 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

oktober 23, 2019

AEX 23 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2019

Cijfers Akzo Nobel en Heineken | 23 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

AEX 22 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

Prosus steekt Takeaway de loef af

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
23 okt 10:49 Superperformance SAS

Short KPN

22 okt 14:55 Shaun Stevens

Beursgenoteerd vastgoed: Weten wat de prijs van alles is en de waarde van niets

22 okt 10:19 Redactie

Bod Prosus op Just Eat, Takeaway wel op Pole Position