Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 24 mei 2019 17:50

AEX hoger gesloten

 De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 549,43 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

In heel Europa zagen de beurzen zich gesteund door de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij gaf aan mogelijk de harde sancties tegen het Chinese Huawei te zullen opheffen als onderdeel van een brede handelsovereenkomst met China. Wel herhaalde Trump dat het Chinese bedrijf vanuit veiligheidsoogpunt "erg gevaarlijk" is.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zegt weinig onder indruk te zijn van de "aarzelend opverende" beurzen. "De overtuiging ontbreekt", meent Schutte. "En dat zie je in de namiddag terug in de iets terugzakkende winsten op de beurzen", voegde hij toe. De beleggingsadviseur heeft vooralsnog geen zicht op ontspanning in de markt. "Het is voorzichtigheid troef", zei Schutte. Ook voor de komende handelsweek ziet hij weinig aanjagers die het tij zou kunnen doen keren, op wat macrocijfers tegen het einde van de week na.

Ander punt van focus was het vertrek van de Britse premier Theresa May. Zij zal op 7 juni het leiderschap van de Conservatieven voor gezien houden, maar vervolgens nog wel aanblijven als premier zolang er geen opvolger is gekozen.

"In vergelijking met hoe het pond afgelopen maanden heeft gereageerd op de kleinste Brexit-geruchten, lijkt de munt nu redelijk besluiteloos na het aftreden van de Britse premier, Theresa May", merkte valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe op. "Een duidelijke richting voor het Britse pond volgt waarschijnlijk pas wanneer duidelijk wordt welke toon de leiderschapsstrijd gaat krijgen om haar te vervangen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de detailhandelsverkopen in het Verenigde Koninkrijk is april stabiel zijn gebleven, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in april zijn gedaald met 2,1 procent, na een stijging met 1,7 procent in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,1207. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1199 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1180 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,5 procent lager. Daarmee zette de olieprijs de neerwaartse trend van de voorgaande dag voort. Een juli-future sloot toen 5,7 procent lager op 57,91 dollar per vat, wat het laagste prijsniveau markeerde sinds 12 maart en tevens het sterkste verlies in één dag betekende sinds 24 september 2018.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 2,1 procent, gevolgd door Adyen en NN Group met winsten van respectievelijk 1,8 procent en 1,5 procent.

ASR Nederland noteerde 2,6 procent lager, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend. Vopak daalde 0,9 procent, terwijl Akzo Nobel 0,3 procent lager sloot.

In de Midkap noteerde TomTom 5,8 procent hoger. Het aandeel won donderdag ook al bijna 4 procent, nadat het navigatiebedrijf 16 oude aandelen omzette in 9 nieuwe.

Aperam steeg 3,0 procent en Takeaway.com noteerde 4,3 procent hoger. Air France-KLM bungelde met een verlies van 2,8 procent onderaan. Arcadis daalde 0,5 procent, terwijl Boskalis 0,8 procent inleverde.

OCI verloor 1,0 procent. Vanochtend tijdens de handel meldde OCI een slecht eerste kwartaal achter de rug te hebben, maar dat het tweede kwartaal veel beter wordt, waardoor de eerste jaarhelft een beter resultaat zal laten zien dan de eerste zes maanden van 2018.

In de AScX gingen ForFarmers en B&S Group met winsten van respectievelijk 3,7 procent en 2,8 procent aan kop.

Van Lanschot Kempen daalde 5,6 procent daalde na een ex-dividend notering.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.822,95 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie