--- ---

Wall Street beweegt richting lagere opening

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 22 mei 2019

Markt kijkt uit naar notulen Federal Reserve.

 De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,5 procent in het rood.

Markten wereldwijd zijn woensdag terughoudend in afwachting van het volgende hoofdstuk van het voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De afgelopen week namen de spanningen tussen de twee economische grootmachten toe, hoewel deze maandag licht werden getemperd door berichten dat de regering Trump een aantal Amerikaanse bedrijven voor 90 dagen vrijstelt om toch zaken te doen met het Chinese Huawei Technologies.

De Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten zei dinsdag in een interview met Fox News dat Beijing nog steeds open staat voor hervatting van de handelsbesprekingen, maar dat de Verenigde Staten te veel en te vaak van gedachten veranderen.

"Het sentiment blijft fragiel omdat beleggers zich steeds geconfronteerd zien met veranderingen in het handelsconflict, variërend van omvangrijkere heffingen tot directe maatregelen tegen individuele Chinese bedrijven", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Sommige beleggers houden vast aan de hoop dat er nog een handelsakkoord tussen de VS en China kan worden gerealiseerd, wat hoogst waarschijnlijk eind juni tijdens de G20-top zal zijn", voegde hij toe.

Voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed meent dat de handelsoorlog een punt van grote zorg is, maar dat een akkoord nabij is. Dit zei hij tijdens een presentatie in Hong Kong. China zou er volgens de centraal bankier goed aan doen akkoord te gaan met wat van het land verwacht wordt.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat vorige week in de Verenigde Staten 2,4 procent meer hypotheken werden aangevraagd. De marktindex steeg van 415,7 naar 425,6.

Later op de dag volgt het olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration. Het zwaartepunt licht bij de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,1174. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1155 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1158 op de borden.

De olieprijs noteerde woensdag tot 1,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde voorbeurs 1,4 procent lager, na signalen in de markt dat de handelsspanningen tussen China en de VS en de focus van Washington op Huawei Chinese consumenten ertoe aanzetten de producten van de Amerikaanse techreus te negeren en over te schakelen naar lokale merken.

Qualcomm daalde voorbeurs 11,8 procent, nadat een Amerikaanse rechtbank oordeelde dat de chipfabrikant op onrechtmatige wijze de concurrentie op de markt voor chips voor mobiele telefoons heeft gedwarsboomd en daarbij zijn dominante positie misbruikte om buitensporige vergoedingen te eisen voor licenties.

Lowe's rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 1 miljard dollar, ofwel 1,31 dollar per aandeel, op een omzet van 17,7 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 1,22 dollar per aandeel, terwijl analisten rekenden op 1,33 dollar per aandeel. Het bedrijf uit Mooresville stelde de outlook voor het lopende boekjaar bij op basis van de margedruk in het eerste kwartaal. Er wordt minder margegroei verwacht en de winst per aandeel zal dit jaar lager uitvallen dan eerder voorzien. Het aandeel daalde 9,1 procent.

Advance Auto Parts steeg voorbeurs 2,1 procent, nadat de retailer in auto-onderdelen over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet rapporteerde.

Target presteerde daarentegen het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De warenhuisketen boekte een nettowinst van 795 miljoen dollar, ofwel 1,53 dollar per aandeel, op een omzet van 17,6 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,53 dollar, terwijl analisten rekenden op 1,43 dollar per aandeel. Het aandeel won 7,3 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 2.864,36 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 25.877,33 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 7.785,72 punten.

Geef een reactie