Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 22 mei 2019

Valuta: dollar houdt opwaartse trend vast

 De dollar heeft zijn opwaartse trend weten te behouden nu de regering Trump een tijdelijke vrijstelling in de Huawei-affaire lijkt te overwegen.

"Dit valt woensdag in een relatief rustige markt waarin Fed-prominenten in de vroege ochtend al een zegje konden doen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABM AMRO woensdag tegen ABM Financial News.

De voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis James Bullard deed woensdagochtend gematigde uitspraken over de inflatiedoelstellingen van de Verenigde Staten en het rentebeleid dat daarop is afgestemd. Bullard stelde daarin dat die doelstellingen misschien nog eens tegen het licht moeten worden gehouden, omdat de huidige 2 procent niet al te eenvoudig wordt gehaald. Hij suggereerde daarbij ook de mogelijkheid van een terughoudender rentebeleid van de Fed.

Zijn collega van de Fed van Boston, Eric Rosengren zag woensdag nog geen aanleiding het rentebeleid van de Fed aan te passen.

De aandacht ligt woensdag wat Boele betreft bij de politieke ontwikkelingen, ook in het Verenigd Koninkrijk, waar de Britse premier Theresa May een stap richting Labour deed in een vierde poging haar Brexit-voorstel door het Lagerhuis heen te loodsen. "Of de optie een referendum onder bepaalde voorwaarden nu wel te aanvaarden het gaat redden is de vraag, omdat op de achtergrond al flink wordt voorgesorteerd op haar opvolging. Het Britse pond blijft het in elk geval lastig houden", aldus de valutaspecialist.

Op macro-economisch vlak is het woensdag geen spannende dag. Vanochtend vroeg kwamen er al wel machine-orders uit Japan die in maart bleken te zijn gedaald, na een opleving in februari, maar een krimp in de voorgaande maanden.

De markt kan woensdag verder nog reageren op de Britse inflatiedata over april. Voor de consumentenprijzen wordt een stijging op maandbasis voorzien van 0,7 procent tegen 0,2 procent in maart. Op jaarbasis ligt de verwachting op 2,2 procent tegen 1,9 procent een maand eerder. Zonder de invloed van de prijzen van vers voedsel en energie komt de inflatie in april naar verwachting op jaarbasis uit op 1,9 procent tegen 1,8 procent in maart.

Voor de producentenprijzen geldt een verwachting op maandbasis van 1,1 procent tegen een daling van 0,2 procent in maart, op jaarbasis wordt een stijging voorzien van 4,3 procent tegen 3,7 procent een maand eerder.

In de Verenigde Staten is het op macro-economisch vlak vandaag erg rustig, met alleen de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 18 mei en de publicatie van de notulen van de meeste recente vergadering van de Federal Reserve.

De olievoorraden zijn naar verwachting met 1,4 miljoen vaten gedaald tegen een stijging met 5,431 miljoen vaten een week ervoor.

Sprekers zijn er woensdag ook. De voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en ECB-bestuurslid Peter Praet houden een toespraak bij een zogeheten colloquium van de ECB, voor Boele woensdag verreweg het belangrijkste richtpunt voor de valutamarkt.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,1154 dollar. De Europese munt ging met 0,2 procent omhoog ten opzichte van het Britse pond naar 0,8804 Britse pond.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2019

AEX 18 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 18, 2019

Wachten op rentebesluit! | 18 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen