Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 22 mei 2019 15:26

Update: Beursblik: impact van eurosceptische partijen op voortbestaan EU verdient nuance

(ABM FN) De omvang en de impact van de opmars van de eurosceptische partijen in EU-landen verdient de nodige nuance. Dit stelde econoom Cora Vandamme van KBC in aanleiding van de verkiezingen die donderdag van start gaan.

Vandamme voorziet dat het zetelaandeel van eurosceptische en populistische partijen, ongeacht de fractie, naar 30 procent zal stijgen. Dit betekent dat de meer gematigde partijen toch de meerderheid van de zetels in het Europees Parlement zullen behouden, aldus de econoom. Dat stelden de analisten van ING ook.

"Naast de omvang van de opmars van de eurosceptische partijen mag ook hun impact niet overschat worden", schrijft Vandamme. Ze benadrukt de grote verschillen tussen de eurosceptische partijen die de samenwerking tussen hen bemoeilijkt. Verder wijst ze op dat de retoriek van de anti-Europese partijen sterk gematigd werd in de voorbije jaren.

ING kijkt ook uit naar wat er in de drie grote Europese landen zou kunnen gebeuren: Duitsland, Italië en Frankrijk.

In Duitsland voorziet ING dat de sociale-democraten van de SPD zetels in het EP zullen verliezen.

Volgens de bank zullen de Europese verkiezingen het lot van de 5SM/Lega coalitie bepalen. Als de peilingen correct zijn zou Lega van Matteo Salvini 34 procent van de stemmen krijgen. Dit zou Salvini een machtspositie geven voor de komende nationale discussies over onder andere de begroting.

In Frankrijk staat er veel op het spel voor president Emmanuel Macron bij deze verkiezingen, vindt ING. De meest recente peiling wijzen erop dat de partij van Macron voor het eerst ternauwernood zou kunnen worden verslagen door Marine Le Pen's Rassemblement National. Dit zou zijn vermogen om hervormingen door te voeren verminderen en een herschikking van de regering zou waarschijnlijk worden, aldus ING.

Vandamme van KBC benadrukt dat in het Verenigd Koninkrijk de Brexit Party van Nigel Farage volgens de peilingen zal winnen dankzij de belofte een keiharde brexit na te streven, zonder deal of afspraken. "Zijn simpele boodschap klinkt veel teleurgestelde brexiteers als muziek in de oren en motiveert hen om naar de stembus te trekken", meent de econoom.

"Samengevat kunnen we stellen dat de verwachte opmars van eurosceptische partijen in het EP de beslissingsprocessen en de verdere integratie of uitbreiding van de EU waarschijnlijk zullen bemoeilijken, maar dat een desintegratie van de EU niet aan de orde is", concludeert Vandamme.

Update: om informatie toe te voegen.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS