--- ---

Update: Beursblik: impact van eurosceptische partijen op voortbestaan EU verdient nuance

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 22 mei 2019

Europese verkiezingen beginnen donderdag.

(ABM FN) De omvang en de impact van de opmars van de eurosceptische partijen in EU-landen verdient de nodige nuance. Dit stelde econoom Cora Vandamme van KBC in aanleiding van de verkiezingen die donderdag van start gaan.

Vandamme voorziet dat het zetelaandeel van eurosceptische en populistische partijen, ongeacht de fractie, naar 30 procent zal stijgen. Dit betekent dat de meer gematigde partijen toch de meerderheid van de zetels in het Europees Parlement zullen behouden, aldus de econoom. Dat stelden de analisten van ING ook.

"Naast de omvang van de opmars van de eurosceptische partijen mag ook hun impact niet overschat worden", schrijft Vandamme. Ze benadrukt de grote verschillen tussen de eurosceptische partijen die de samenwerking tussen hen bemoeilijkt. Verder wijst ze op dat de retoriek van de anti-Europese partijen sterk gematigd werd in de voorbije jaren.

ING kijkt ook uit naar wat er in de drie grote Europese landen zou kunnen gebeuren: Duitsland, Italië en Frankrijk.

In Duitsland voorziet ING dat de sociale-democraten van de SPD zetels in het EP zullen verliezen.

Volgens de bank zullen de Europese verkiezingen het lot van de 5SM/Lega coalitie bepalen. Als de peilingen correct zijn zou Lega van Matteo Salvini 34 procent van de stemmen krijgen. Dit zou Salvini een machtspositie geven voor de komende nationale discussies over onder andere de begroting.

In Frankrijk staat er veel op het spel voor president Emmanuel Macron bij deze verkiezingen, vindt ING. De meest recente peiling wijzen erop dat de partij van Macron voor het eerst ternauwernood zou kunnen worden verslagen door Marine Le Pen's Rassemblement National. Dit zou zijn vermogen om hervormingen door te voeren verminderen en een herschikking van de regering zou waarschijnlijk worden, aldus ING.

Vandamme van KBC benadrukt dat in het Verenigd Koninkrijk de Brexit Party van Nigel Farage volgens de peilingen zal winnen dankzij de belofte een keiharde brexit na te streven, zonder deal of afspraken. "Zijn simpele boodschap klinkt veel teleurgestelde brexiteers als muziek in de oren en motiveert hen om naar de stembus te trekken", meent de econoom.

"Samengevat kunnen we stellen dat de verwachte opmars van eurosceptische partijen in het EP de beslissingsprocessen en de verdere integratie of uitbreiding van de EU waarschijnlijk zullen bemoeilijken, maar dat een desintegratie van de EU niet aan de orde is", concludeert Vandamme.

Update: om informatie toe te voegen.

Geef een reactie