--- ---

Qualcomm schendt mededingingsregels

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 22 mei 2019

Chipproducent moet opnieuw met klanten onderhandelen over licentieovereenkomsten.

 Qualcomm heeft op onrechtmatige wijze de concurrentie op de markt voor chips voor mobiele telefoons gedwarsboomd en gebruikte daarbij zijn dominante positie om buitensporige licentievergoedingen te eisen. Dit oordeelde een Amerikaanse rechtbank.

Het besluit van de Amerikaanse districtsrechter Lucy Koh werd dinsdag laat openbaar gemaakt en was in lijn met het oordeel van de Federal Trade Commission, die in januari de zaak startte.

De uitspraak komt een maand nadacht Qualcomm een schikking trof in een afzonderlijke, maar soortgelijke zaak, die door Apple werd aangespannen.

Rechter Koh oordeelde dat Qualcomm de mededingingsregels heeft geschonden, onredelijk hoge royalty's voor zijn patenten rekende en concurrenten elimineerde. Ze beschuldigde het concern ervan miljarden dollars te verdienen door royalty's in rekening brengen op een percentage van de de prijs van een smartphone.

De rechter eiste dat Qualcomm de licentieovereenkomsten zal heronderhandelen met zijn klanten, zonder gebruikt te maken van deze oneerlijke tactieken, zoals dreigen geen chips meer te leveren.

Ook moet het sommige concurrenten licenties verstrekken, wat Qualcomm eerder weigerde.

Rechter Koh zei tevens dat het bedrijf de komende zeven jaar te blijven volgen om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich aan de regels houdt.

Het aandeel Qualcomm daalde voorbeurs ruim 8 procent.

Geef een reactie