Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 22 mei 2019

Herhaling: Europese beurzen doen weer stap terug

 

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,1 procent en sloot op 379,19 punten, de Duitse DAX steeg 0,2 procent tot 12.168,74 punten, de Franse CAC 40 daalde op een slotstand van 5.378,98 punten 0,1 procent en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent in de plus op 7.334,19 punten.

Daar waar dinsdag nog sprake was van een opluchtingsrally, was de onzekerheid woensdag weer terug. Sowieso waren beleggers afwachtend richting de publicatie van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, woensdagavond en die van de Europese Centrale Bank, donderdagmiddag.

Ondertussen bewegen de markten tussen hoop en vrees als het gaat om de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en domineert elke vorm van nieuws daarover het sentiment. De Chinese ambassadeur in de VS zei tegen nieuwszender Fox dat de deur nog steeds openstaat voor onderhandelingen met de Verenigde Staten. Washington overweegt ondertussen om meer Chinese bedrijven op zijn zwarte lijst te zetten.

"Het lijkt erop dat de rust is teruggekeerd rond de kwestie Huawei maar beleggers vragen zich toch af of Beijing nog terug zal slaan. De handelsrelatie tussen de twee grootste economieën staat onder druk en dat maakt beleggers nerveus", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak was het woensdag in Europa redelijk rustig. Britse inflatiecijfers toonden een gemengd beeld. De producentenprijzen stegen in april iets langzamer, terwijl de consumentenprijzen juist iets harder opliepen.

De cijfers deden weinig om het Britse pond een impuls te geven. De Britse munt verloor woensdag een half procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Dat heeft volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets alles te maken met de huidige Brexit chaos. "Het is een heus circus geworden en bedrijven hebben daar concreet last van. Het is een wonder dat de economische data niet ook veel slechter zijn."

Het laatste nieuws is dat het aangepaste Brexit-plan van premier Theresa May nauwelijks op steun kan rekenen van haar eigen achterban of van oppositiepartij Labour. May zou bereid zijn tot een tweede referendum, mits het scheidingsakkoord wordt goedgekeurd door het Lagerhuis.

"De peilingen voorafgaand aan de Europese verkiezingen zijn desastreus voor de Conservatieve partij en een slechte uitslag kan het eind betekenen van May's premierschap", aldus marktanalist Madden van CMC Markets.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1156. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1152.

Olie werd ruim drie procent goedkoper. Uit het wekelijkse voorradenrapport uit de VS bleek dat de olievoorraden afgelopen week onverwacht flink zijn gestegen.

Bedrijfsnieuws

Banken en autofabrikanten stonden woensdag onder druk. Deutsche Bank daalde 1,4 procent, Commerzbank leverde 3,1 procent in, Société Générale verloor 0,9 procent en ING Groep eindigde 1,6 procent lager.

Verder zag BMW 0,6 procent aan beurswaarde verdampen, daalde Renault 0,8 procent en sloten de aandelen van Daimler en Volkswagen 2,5 en 0,5 procent in het rood.

Royal Mail is van plan het dividend te verlagen voor het boekjaar 2020 en stelde een vijfjarenplan op om de huidige winstdaling aan te pakken. De koers van het Britse postbedrijf steeg 5 procent.

Marks & Spencer stelde teleur met de cijfers over zijn afgelopen boekjaar. De supermarktketen is met een strategisch transformatieproces bezig en verwacht dat dit gedurende het lopende boekjaar zijn vruchten zal beginnen af te werpen. Daarbij wordt dit jaar tussen de 350 miljoen en 450 miljoen Britse pond geïnvesteerd. Het aandeel leverde woensdag 9,4 procent in. Concurrent Tesco verloor 1,8 procent.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in België sleept AB InBev voor de rechter voor een belastingconstructie waarvan de bierreus jarenlang profiteerde. Dit schreef De Tijd woensdag. De Belgische brouwer sloot 0,8 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de beursindexen op Wall Street licht lager. De S&P 500 en Dow Jones index verloren 0,3 procent terwijl de Nasdaq 0,4 procent liet gaan.

Herhaling: vanwege technische reden.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen