--- ---

Fed-notulen tonen geduld met renteaanpassingen

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 22 mei 2019

Afwachtende houding gerechtvaardigd.

 De Federal Reserve maakt geen haast met eventuele aanpassingen in zijn rentebeleid. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de meest recente vergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Na afloop van die vergadering, op 1 mei, handhaafde de Fed zijn belangrijkste rente in een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Het rentetarief op overtollige bankreserves werd destijds wel iets verlaagd.

Uit de verslaglegging van de bijeenkomst bleek woensdag dat de leden van het beleidscomité verdeeld waren over de outlook voor de rentes. Dit jaar worden geen renteverhogingen meer voorzien, terwijl duiven als James Bullard zelfs hinten op een renteverlaging. In het algemeen lijkt de Fed echter tevreden met zijn geduldige houding.

En zelfs wanneer de economische en financiële omstandigheden wereldwijd verbeteren, is die afwachtende houding gerechtvaardigd, volgens de notulen.

Mocht de Amerikaanse economie zich sterk ontwikkelen, zoals een aantal Fed-leden verwacht, dan vinden zij een renteverhoging gepast. Een aantal andere beleidsmakers spraken hun zorgen uit over het risico van een verzwakte inflatie, maar opperden nog geen renteverlaging.

De euro noteerde vrijwel stabiel na het verschijnen van de Fed-notulen, op 1,1159 dollar.

Geef een reactie