Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 22 mei 2019

Europese beurzen hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden woensdag overwegend hoger in een markt die zich voornamelijk moest laten leiden door politieke en monetaire inzichten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een stijging van 0,2 procent op 378,90 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 0,4 procent op 12.186,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,1 procent met een stand van 5.390,64 punten. De Britse FTSE won woensdag 0,1 procent naar 7.364,77 punten.

De voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis James Bullard deed woensdagochtend gematigde uitspraken over de inflatiedoelstellingen van de Verenigde Staten en het rentebeleid dat daarop is afgestemd. Bullard stelde daarin dat die doelstellingen misschien nog eens tegen het licht moeten worden gehouden, omdat de huidige 2 procent niet al te eenvoudig wordt gehaald. Hij suggereerde daarbij ook de mogelijkheid van een terughoudender rentebeleid van de Fed.

Zijn collega van de Fed van Boston, Eric Rosengren zag woensdag nog geen aanleiding het rentebeleid van de Fed aan te passen.

Bullard was bij zijn presentatie in Hong Kong positief gestemd over een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten.

Op macro-economisch vlak is het woensdag geen spannende dag. Vanochtend vroeg kwamen er al wel machine-orders uit Japan die in maart bleken te zijn gedaald, na een opleving in februari, maar een krimp in de voorgaande maanden.

De Britse consumentenprijzen lieten in april een versnelling zien, maar bleven wel achter bij de verwachtingen. De stijging van de producentenprijzen van de Britten vertraagde vorige maand op jaarbasis

In de Verenigde Staten is het op macro-economisch vlak vandaag erg rustig, met alleen de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 18 mei en de publicatie van de notulen van de meeste recente vergadering van de Federal Reserve.

De olievoorraden zijn naar verwachting met 1,4 miljoen vaten gedaald tegen een stijging met 5,431 miljoen vaten een week ervoor.

Olie noteerde woensdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent in het rood op 62,53 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 71,64 dollar moest worden neergeteld, een daling van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1169. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1152 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1162 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Royal Mail is van plan het dividend te verlagen voor het boekjaar 2020 en stelde een vijfjarenplan op om de huidige winstdaling het hoofd te bieden. De koers van het aandeel Royal Mail noteerde woensdag 4,5 procent hoger.

Marks & Spencer heeft het afgelopen boekjaar een lagere winst en omzet geboekt. Het concern zit nog in de beginfase van het transformatieprogramma. Verwacht wordt dat de belangrijkste activiteiten van het concern in het komende jaar enigszins zullen verbeteren. De eerste zeven weken van het nieuwe boekjaar zijn overeenkomstig de verwachtingen verlopen. De retailer verwacht dat de grootste vooruitgang pas in de tweede helft van het boekjaar gerealiseerd zal worden. Marks & Spencer voorziet in het komende boekjaar circa 350 miljoen tot 400 miljoen pond te investeren. De koers van het aandeel Mark & Spencer noteerde woensdag procent. Het aandeel ging met 4,5 procent onderuit.

Nokia ziet voor de lange termijn mogelijke voordelen in de sanctie die de Verenigde Staten de Chinese fabrikant van hardware wil opleggen. Die meldde persbureau Reuters dinsdagavond, waarbij het de CEO van Nokia, Rajeev Suri, aanhaalde. Nokia steeg 0,2 procent.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) sleept AB InBev voor de rechter voor een belastingconstructie waarvan de bierreus jarenlang profiteerde. Dit schreef De Tijd woensdag. AB Inbev noteerde woensdag onveranderd.

In algemene zin viel in Frankfurt de winst voor het aandeel Adidas op, waarvan de koers 2,3 procent aandikte. Het aandeel werd door RBC in koersdoel verhoogd van 235 euro naar 275 euro. Wirecard won zelfs 2,9 procent. Verlies was er voor Deutsche Lufthansa die met een daling van 2,1 procent de lijst van dalers aanvoerde.

In Parijs noteerden alleen Kering en Atos een winst van meer dan een procent. Crédit Agricole leverde 1,4 procent in en was hier de sterkste daler.

In Londen steeg Smurfit Kappa 5,0 procent, terwijl easyJet 3,3 procent moest prijsgeven.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De S&P 500-index steeg dinsdag 0,9 procent tot 2.864,36, de Dow Jones-index won 0,7 procent tot 25.877,33 punten en technologiebeurs Nasdaq boekte de meeste winst, met een gemiddelde toename van 1,1 procent tot 7.785,72.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen