fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 22 mei 2019

Correctie: terughoudendheid op Amsterdamse beurs

 De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten, opverend van een flinke dip in de namiddag.

De AEX index sloot vlak op 552,97 punten, de Midkap-index daalde 0,3 procent.

In de ochtend koerste de AEX-index nog licht hoger, maar rond twee uur gingen daar opeens vier punten vanaf.

Dat had te maken met forse koersval bij chipfabrikant Qualcomm in Amerika, dat voorbeurs al de future op de Nasdaq omlaag trok, zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa.

Uiteindelijk trok de beurs weer bij en ging de AEX bijna onveranderd de dag uit.

Financiële aandelen deden het slecht. "Banken staan in een slecht daglicht", zei Nijkamp. Volgens een rapport van consultancy-bedrijf AT Kearney zal één de tien banken in Europa het niet overleven, merkte hij op.

Aan het Amerikaans-Chinese handelsfront was het relatief rustig. Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, Cui Tiankai, stelde op Fox News dat de deur nog steeds openstaat voor nieuwe onderhandelingen met de VS, hoewel er nog geen nieuwe gesprekken op de planning staan. De Chinese president Xi Jinping riep de Chinezen op tot een moderne 'Lange Mars', om zich op te maken voor een langdurige handelsoorlog met de VS.

Nijkamp ziet een serieuze handelsdeal er niet komen, hooguit een tijdelijke wapenstilstand. "Het ligt zo ver uit elkaar. Trump heeft ingezet op wijziging van de Chinese wetgeving rond intellectueel eigendom. De Chinezen weigeren dat gewoon", aldus de vermogensbeheerder.

Het is duidelijk dat beide partijen bereid zijn de strijd aan te gaan en dat ook wel een tijdje kunnen volhouden. De beurs zou dan ook best nog een tijdje op hetzelfde niveau kunnen blijven dobberen, denkt Nijkamp. Omdat het economische klimaat goed is, ziet hij ook geen grote daling in het verschiet.

Maandag zakte de beurzen in reactie op de Amerikaanse boycot van de Chinese mobieltjesmaker Huawei, en dinsdag veerden ze weer op toen die boycot werd afgezwakt. Woensdag waren er weer berichten dat ook Chinese makers van surveillancecamera's op de zwarte lijst kunnen komen te staan, met verwijzing naar de mensenrechten.

De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve verschijnen vanavond nabeurs. Deze zijn mogelijk wat gedateerd voor beleggers.

De euro/dollar noteerde op 1,1156. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1162 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1159 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 2 procent, na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Galapagos 2,1 procent, gevolgd door Adyen met 2 procent en RELX met 1,5 procent.

ArcelorMittal was de grootste daler.

Ook de financials verloren terrein. Aegon, ING en ABN AMRO daalden 1 tot 2 procent. "Bij ING spelen nog de geruchten over een mogelijke overname van Commerzbank. Die valt niet goed bij beleggers", zei Nijkamp. Daarbij ziet het er in het huidige onzekere klimaat met de dreiging van escalerende handelsoorlog niet naar uit dat de centrale banken op korte termijn de rente gaan verhogen. Dat is slecht nieuws voor banken en verzekeraars.

In de Midcap was het Basic-Fit dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,7 procent.

Signify sloot vrijwel vlak na een adviesverlaging door Degroof Petercam. Het aandeel is het koersdoel van 22,50 euro inmiddels voorbij.

Takeaway.com won 0,6 procent. ING verhoogde het koersdoel van 76,00 naar 100,00 euro op grond van hogere verwachte marges en bleef bij het koopadvies.

ASMI noteerde zonder het dividend en verloor 1,9 procent.

Air France-KLM daalde 2,8 procent

PostNL leverde 2,8 procent in. Vanochtend kondigde het Britse Royal Mail aan dat het zijn dividend verlaagt, om geld vrij te maken voor de transformatie naar pakketbezorger.

Onder de kleinere aandelen kelderde Hunter Douglas met 56 procent. Voetbalclub Ajax was juist in trek en steeg 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de beursindexen op Wall Street licht lager. De S&P 500 en Dow Jones index verloren 0,3 procent terwijl de Nasdaq 0,4 procent liet gaan.

Correctie: om juiste slotkoers AEX te geven.

De Aandeelhouder TV

november 22, 2019

Wisselende berichten handelsdeal | 22 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 21, 2019

TA AEX 21 november – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 21, 2019

Analyse aandeel DSM | LYNX Beleggen

november 20, 2019

AEX-video 20 november 2019 – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
21 nov 10:49 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Energietransitie raakt oliegiganten

20 nov 10:44 Marco Knulst

Bitcoin en de cavia-theorie

20 nov 08:43 Bas Heijink

Laatste fase AEX stijging?