Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 22 mei 2019

Beursupdate: terughoudendheid op Amsterdamse beurs

De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX fractioneel tot 552,79 punten.

"De rust op de financiële markten is enigszins teruggekeerd", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Aanleiding voor de relatieve rust is volgens Wiersma het bericht dat de Amerikaanse boycot van het Chinese Huawei met drie maanden wordt uitgesteld om lopende contracten te respecteren en bedrijven de gelegenheid te geven om andere leveranciers of afnemers te vinden. Bovendien wordt er gekeken of het uitstel kan worden verlengd.

"En zo zie je maar weer dat de soep vaak niet zo heet wordt gegeten als dat ze wordt opgediend. Dit betekent natuurlijk niet dat alles pais en vree is, maar de druk lijkt weer wat van de ketel", aldus Wiersma.

In reactie op het uitstel van de boycot van Huawei veerden dinsdag vooral de technologieaandelen weer wat op, zo merkte de investment manager op.

Volgens ING kreeg de stemming ook wat steun van berichten dat premier May en haar regering het parlement zouden willen laten stemmen over het houden van een tweede brexitreferendum. In reactie werd het Britse pond wat sterker en deden aandelen van bedrijven die gericht zijn op de binnenlandse economie het relatief goed, aldus ING.

Toch is er op de beurzen wel sprake van terughoudendheid, zo merkte marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group op. "Beleggers wachten het volgende hoofdstuk in het handelsdrama af", aldus Lawler. "Het sentiment blijft breekbaar en beleggers verwerken de verandering in het handelsdispuut van bredere importheffingen tot directe maatregelen voor specifieke Chinese bedrijven."

De Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, Cui Tiankai, stelde op Fox News dat de deur nog steeds openstaat voor nieuwe onderhandelingen met de VS, hoewel er nog geen nieuwe gesprekken op de planning staan.

Vanochtend kregen beleggers onder meer inzicht in de Britse inflatie en producentenprijzen. Op maandbasis was sprake van een stijging van de producentenprijzen van 0,3 procent, na een stijging van 0,1 procent in maart. De Britse consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 2,1 procent. In maart kwam de inflatie uit op 1,9 procent.

De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve verschijnen vanavond nabeurs. "De notulen komen na een bijeenkomst, waarin voorzitter Jerome Powell minder terughoudend was dan waar beleggers op rekenden en de notulen kunnen een vergelijkbare boodschap laten zien", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Helemaal omdat de laatste vergadering van de Fed nog plaatsvond voor de escalatie van het handelsconflict. Daarmee zijn de notulen mogelijk wat gedateerd."

De euro/dollar noteerde op 1,1161. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1162 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1159 op de borden. De olieprijzen daalden tot 0,9 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Galapagos 1,6 procent, gevolgd door RELX met 1,0 procent. ASML verloor juist 1,3 procent en Aegon daalde met 1,2 procent.

In de Midcap was het Basic-Fit dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,0 procent. Takeaway.com en OCI stegen 1,2 tot 2,0 procent. ING verhoogde het koersdoel voor Takeaway.com van 76,00 naar 100,00 euro bij handhaving van het koopadvies. ING verhoogde de ramingen voor de EBITDA-marges van de maaltijdbezorger van 40 naar 50 procent. Het is volgens de analisten gerechtvaardigd dat Takeaway tegen een premie staat genoteerd. De groei- en margepotentie is groter dan die van concurrenten.

ASMI bleek de gebeten hond met een verlies van 1,7 procent vanwege een ex-dividendnotering en Air France-KLM daalde met 1,1 procent en PostNL leverde 1,2 procent in. Vanochtend kondigde het Britse Royal Mail aan dat het zijn dividend zal verlagen. Door te snijden in het dividend wil het postbedrijf geld vrijmaken voor investeringen in de transformatie naar pakketbezorger.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 2,6 procent, terwijl Pharming fractioneel steeg. Dinsdag verloor een concurrent van Pharming, BioCryst, nog meer dan de helft van zijn waarde na tegenvallende onderzoeksresultaten in een studie naar een orale behandeling voor aanvallen van erfelijk angio-oedeem. Dit is dezelfde aandoening die Pharming met zijn middel Ruconest bestrijdt.

Kendrion daalde met 0,8 procent.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2019

AEX 18 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 18, 2019

Wachten op rentebesluit! | 18 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen