--- ---

Beursblik: impact van eurosceptische partijen op voortbestaan EU verdient nuance

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 22 mei 2019

Europese verkiezingen beginnen donderdag.

(ABM FN) De omvang en de impact van de opmars van de eurosceptische partijen in EU-landen verdient de nodige nuance. Dit stelde econoom Cora Vandamme van KBC in aanleiding van de verkiezingen die donderdag van start gaan.

Vandamme voorziet dat het zetelaandeel van eurosceptische en populistische partijen, ongeacht de fractie, naar 30 procent zal stijgen. Dit betekent dat de meer gematigde partijen toch de meerderheid van de zetels in het Europees Parlement zullen behouden, aldus de econoom.

"Naast de omvang van de opmars van de eurosceptische partijen mag ook hun impact niet overschat worden", schrijft Vandamme. Ze benadrukt de grote verschillen tussen de eurosceptische partijen die de samenwerking tussen hen bemoeilijkt. Verder wijst ze op dat de retoriek van de anti-Europese partijen sterk gematigd werd in de voorbije jaren.

"Samengevat kunnen we stellen dat de verwachte opmars van eurosceptische partijen in het EP de beslissingsprocessen en de verdere integratie of uitbreiding van de EU waarschijnlijk zullen bemoeilijken, maar dat een desintegratie van de EU niet aan de orde is", concludeert Vandamme.

Geef een reactie