Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 21 mei 2019 22:29

Concurrent Pharming onderuit na onderzoeksresultaten

Het aandeel BioCryst, een concurrent van Pharming Group, verloor dinsdag meer dan de helft van zijn waarde.

Het biotechbedrijf kwam met nieuwe onderzoeksresultaten in een studie naar een orale behandeling voor aanvallen van erfelijk angio-oedeem. Dit is dezelfde aandoening die Pharming met zijn middel Ruconest bestrijdt.

De onderzoeksresultaten werden door beleggers met schrik ontvangen. Een behandeling met het middel verminderde aanvallen van de ziekte met slechts 44 procent in vergelijking tot een placebo.

Analisten van H.C. Wainwright houden er rekening mee dat de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration een ondergrens van 50 procent hanteert wanneer het een middel beoordeelt. Analisten van Needham & Co menen dat een effectiviteit van 50 tot 60 procent nodig is om een zinvol alternatief te zijn.

"De weg naar goedkeuring door de FDA en commercieel succes is met deze onderzoeksgegevens moeilijker geworden", aldus de analisten van Needham.

Toch blijft CEO Jon Stonehouse van BioCryst optimistisch. "Bij de helft van de patiënten neemt de frequentie van aanvallen tenminste 70 procent af. Daarmee hebben we een nieuwe orale behandeling die patiënten zullen willen proberen", aldus de topman.

Analisten van Piper Jaffray denken niet dat het middel van BioCryst nu afgeschreven is, maar in plaats van een penetratiegraad bij patiënten van 30 procent in 2025 gaan zij nu uit van 15 procent.

Naast BioCryst werkt ook KalVista aan een orale behandeling voor erfelijk angio-oedeem.

Ruconest is door Pharming in de markt gezet om acute zwellingen te bestrijden, maar het bedrijf ontwikkelt Ruconest momenteel ook als behandeling uit voorzorg, de zogeheten profylaxe.

Ruconest is een relatief pijnlijke behandeling met behulp van een spuit. Een pil, zoals die van BioCryst, zou veel van dit ongemak wegnemen, maar daar zal dan wel een zekere mate van effectiviteit tegenover moeten staan.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten