fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -zondag, 19 mei 2019

Rustige agenda voor komende handelsweek

 Beleggers gaan een wat rustigere week tegemoet met een aflopend cijferseizoen en een wat minder gevulde macro-economische agenda.

Maar met nog altijd geen witte rook uit Washington en Beijing over een handelsakkoord, zal de markt nerveus blijven.

"Het gaat de laatste dagen op en af", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Alles draait om de handelsbesprekingen en één tweet op opmerking van één van de partijen kan het tij op de beurs volledig doen keren", zei Schutte. Volgens hem verwerkte de markt vrijdag opmerkingen vanuit Beijing dat zij gezien het gebrek aan progressie het nut niet inzien van een hervatting van de handelsbesprekingen. "Het lijkt er dus vooralsnog helemaal niet op dat de gesprekken voortgezet worden", zei Schutte.

Het Chinees-Amerikaanse handelsconflict is nog niet opgelost. Maar tussen de VS en de EU lijken de handelsspanningen wel wat af te nemen, stelde econoom Maarten Leen van ING.

Afgelopen week zei Trump het besluit over nieuwe autoheffingen met 180 dagen uit te stellen. Vermoedelijk wil de president geen handelsoorlog op twee fronten, nu er met China nog altijd geen akkoord is gesloten.

Wel hebben de VS een akkoord bereikt met Canada en Mexico om de importheffingen op staal en aluminium te schrappen.

De markt zal komende week aandacht hebben voor de notulen van de laatste rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op respectievelijk woensdag en donderdag.

Maandag staat Japan in de kijker met groeicijfers en de industriële productie. Verder zal er ook worden gelet op de Chicago Fed index. De afgelopen week stegen de Empire State en Philly Fed index al flink harder dan voorzien.

Dinsdag is een drukke dag voor het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek met het consumentenvertrouwen, de consumptie en de prijzen van bestaande koopwoningen. Ook op Europees niveau staat er een vertrouwenscijfers op de rol en de bestaande woningverkopen in de VS. Donderdag staan de ook nieuwe woningverkopen in de Amerika geagendeerd.

Woensdag zijn er inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse olievoorraden.

Donderdag is het de beurt aan de voorlopige inkoopmanagersindices alsook meer details over de groei in Duitsland. De Duitse economie krabbelde in het eerste kwartaal weer wat op. De groeimotor van de eurozone haperde eind vorig jaar nog met een krimp in het derde kwartaal en nulgroei in de drie maanden erna. In de periode januari tot en met maart trok de economie aan met een kwartaalgroei van 0,4 procent. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING duidt de groei erop dat de paniek over de Duitse economie overdreven is. "Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid", waarschuwde Brzeski.

Vrijdag sluiten we de week af met een Japans inflatiecijfer, Britse detailhandelsverkopen en de Amerikaanse orders voor duurzame goederen.

Het cijferseizoen is inmiddels aan het laatste restje begonnen. Maandag is nog de beurt aan B&S en op donderdag aan Lucas Bols. Verder zijn het vooral jaarvergaderingen en ex-dividend noteringen die de agenda vullen.

Internationaal zijn het vooral de retailers die nog aandacht vragen. Onder meer Home Depot, Lowe’s Target en Best Buy publiceren cijfers.

De Aandeelhouder TV

november 13, 2019

Cijfers ABN Amro houden niet over | 13 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 12, 2019

AEX 12 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 12, 2019

Pond-Euro naar hoogste niveau sinds mei

november 12, 2019

Veilige havens doen stapje terug

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
12 nov 13:20 Redactie

3 Goedkope ETFs in een (overgewaardeerde) Bull Markt

12 nov 13:07 Albert Jellema

Slechte cijfers PostNL

09 nov 13:13 Nico Bakker

Uitbraak Altice