fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 17 mei 2019 19:00

Uitgelicht: DSM kan excelleren

 DSM heeft na de cijfers over het eerste kwartaal de winstverwachting voor heel 2019 verhoogd, maar sommige analisten denken dat het speciaalchemiebedrijf nog altijd te conservatief is.

Bij de laatste kwartaalupdate op 7 mei zei DSM vertrouwen te hebben in de outlook voor het lopende jaar en scherpte deze aan. In plaats van een aangepaste EBITDA-groei van vijf tot negen procent mikt het speciaalchemiebedrijf nu op een hoge enkelcijferige groei.

CEO Feike Sijbesma sprak van een "goede start" van het jaar. De tak Nutrition trekt de kar en Materials blijft volgens de topman zijn veerkracht tonen. Exclusief het vitaminevoordeel wist DSM een dubbelcijferige groei van de aangepaste EBITDA te behalen, benadrukte Sijbesma.

In 2018 kwam DSM uit op 1.822 miljoen euro. Daarin zat echter een eenmalige meevaller. Concurrent BASF kampte vorig jaar met productieproblemen in zijn fabriek voor vitamines en daar kon DSM flink van profiteren. Om precies te zijn 290 miljoen euro. Hiervoor gecorrigeerd kwam de aangepaste EBITDA uit op 1.532 miljoen euro.

De consensus, die werd opgesteld voordat DSM de outlook verhoogde, mikt op een aangepaste EBITDA in 2019 van 1.665 miljoen euro, ofwel een groei van 8,6 procent.

Bij UBS, die afgelopen week een roadshow organiseerde met DSM, zijn ze overtuigd van een goede prestatie van het speciaalchemiebedrijf dit jaar.

"Wij zouden zelfs een stap verder willen gaan en menen dat er voldoende opwaarts potentieel is voor deze outlook, gezien de veel makkelijkere vergelijkingsbasis voor Materials en Animal Nutrition in de rest van het jaar", aldus UBS, die een groei van de EBITDA van 11 procent voorziet.

Bij Jefferies kijken de analisten nog wat verder en constateren dat DSM voor de komende jaren voldoende ruimte heeft om enerzijds de aandeelhouders te belonen en anderzijds waar nodig overnames te doen.

ING verwacht dat DSM tussen 2016 en 2021 een samengestelde jaarlijkse EBITDA-groei van 13 procent kan realiseren.

Overigens is niet iedereen zo positief als deze analisten. Een hogere koers is volgens Credit Suisse pas gerechtvaardigd als er door DSM desinvesteringen worden gedaan of de groei-investeringen beduidend meer gaan opleveren.

Het aandeel DSM won op weekbasis 5,1 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 27, 2020

Adyen ziet groei wat afvlakken | 27 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 26, 2020

AEX 26 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 26, 2020

ASMI verslaat de verwachtingen | 26 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 feb 11:50 Jim Tehupuring

Minister Hoekstra toont zich een waardeloze belegger

25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short