Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 16 mei 2019

Staalbedrijven slaan alarm

 De Europese staalsector heeft alarm geslagen. Dit blijkt uit een document dat brancheorganisatie Eurofer donderdag publiceerde.

"Stijgende importvolumes, een stagnerende economische groei, hoge en volatiele prijzen voor grondstoffen en scherp stijgende kosten voor CO2[-uitstoot] vormen een perfecte storm die de Europese staalsector weer in een hevige crisis kan doen terugvallen", schreef de belangenbehartiger.

Volgens Eurofer is de impact nu al zichtbaar, met staalbedrijven die bijvoorbeeld hun productie terugschroeven.

Zo meldde ArcelorMittal begin deze maand dat het de plaatstaalproductie in het Poolse Krakow en het Spaanse Asturias tijdelijk stil legt vanwege een zwakkere vraag, concurrentie van goedkoop importstaal en hogere kosten voor energie en CO2-uitstoot.

Met de sluiting kiest het staalconcern naar eigen zeggen voor "kosten en kwaliteit boven volume". De staalproductie daalt hierdoor op jaarbasis met ongeveer 3 miljoen ton.

Analist Rochus Brauneiser van Kepler Cheuvreux noemde het tegen ABM Financial News gepast dat marktleider ArcelorMittal het voortouw neemt om vraag en aanbod weer meer in evenwicht te brengen door de productie te verlagen.

Of de productieverlaging met 3 miljoen ton op jaarbasis genoeg is, is afwachten, maar het is "geen kleine hoeveelheid", volgens de analist.

Na een groei van de staalvraag in 2018 van 3,3 procent, denkt Eurofer dat de vraag dit jaar met 0,4 procent zal dalen. Dat gaat gepaard met snel stijgende importen, aldus de brancheorganisatie.

De import steeg in 2018 al met 12 procent, terwijl 2017 al gold als een recordjaar voor wat betreft de import van staal. En vermoedelijk zal de import dit jaar ook nog verder stijgen.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup