Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 16 mei 2019 07:30

Omzet SBM Offshore in de lift

SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van 2019 een hogere omzet geboekt. Dit meldde de dienstverlener aan de olie- en gassector donderdag voorbeurs.

Volgens de gehanteerde directional boekhoudmethode, die de inkomsten uit opdrachten spreidt, realiseerde SBM Offshore in de eerste drie maanden een omzet van 456 miljoen dollar, wat 18 procent meer was dan de 385 miljoen dollar van een jaar eerder.

Analist Quirijn Mulder van ING voorzag vooraf een omzet van 471 miljoen dollar.

De divisie Turnkey zag de omzet met maar liefst 169 procent stijgen, van 54 miljoen naar 145 miljoen dollar, dankzij grote orders die eerder werden binnengehaald.

Bij de grotere divisie Lease and Operate daalde de omzet echter met 6 procent, van 331 miljoen naar 311 miljoen dollar. Dit kwam onder meer omdat het drijvende olieplatform Turritella de vloot aan het begin van vorig jaar verliet.

De schuld liep in de verslagperiode op met 13 procent, van 2,4 naar 2,7 miljard dollar. Onder meer aanhoudende investeringen, een betaling aan Repsol en het aandeleninkoopprogramma lagen hier aan ten grondslag. Het concern heeft nu 93 procent van zijn inkoopprogramma uitgevoerd.

"Onze activiteiten blijven sterke prestaties vertonen en onze projecten in uitvoering vorderen zoals verwacht en tot tevredenheid van onze klanten", zei topman Bruno Chabas in een toelichting.

Volgens Mulder van ING profiteert SBM Offshore van de opleving van specifieke subsegmenten in de oliedienstverlening, zoals de middelgrote tot grote FPSO's voor diepwaterprojecten. Het bedrijf is momenteel actief in de "sweet spot" van de oliedienstensector, aldus de analist.

Outlook

SBM Offshore herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Voor 2019 voorziet de oliedienstverlener een omzet van ongeveer 2,0 miljard dollar, waarvan 1,3 miljard dollar voor rekening komt van Lease & Operate en 0,7 miljard dollar voor rekening van Turnkey. Dit zal een EBITDA opleveren van ongeveer 750 miljoen dollar

Vorige week vrijdag ontving SBM Offshore nog de definitieve opdracht voor de tweede fase van het Liza-project in Guyana, wat betekent dat de oliedienstverlener de Liza Unity FPSO zal bouwen, installeren en daarna voor twee jaar zal leasen en exploiteren. Financiële details werden niet vermeld.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag nog 1,8 procent lager op 16,95.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX