--- ---

Fors minder hypotheken verstrekt

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 16 mei 2019

Omzet daalt 10 procent in eerste kwartaal.

  Het aantal verkochte hypotheken is in de eerste drie maanden van 2019 sterk gedaald, omdat er fors minder starters en doorstromers een hypotheek afsloten. Dat bleek donderdag uit een driemaandelijks onderzoek door consultancybureau IG&H.

De hypotheekomzet was bijna 22 miljard euro en daarmee tien procent lager dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds 2013. Vergeleken met het vierde kwartaal was de daling zelfs 23 procent.

Het marktaandeel van banken steeg en dat van verzekeraars daalde.

Joppe Smit van IG&H ziet in de cijfers een echte trendbreuk na jarenlange groei, die het gevolg is van het relatief beperkte woningaanbod en de lastige positie van starters.

Het aantal verkochte hypotheken viel terug met 14 procent tot 69.000, van 80.000 een jaar eerder. Dit was de sterkste daling sinds 2012. Het aantal hypotheken voor starters en doorstromers daalde met ruim 20 procent. Er werden wel meer hypotheken overgesloten dan een jaar eerder.

Bijlenen om te verduurzamen

De gemiddelde hypotheeksom was ruim 5 procent hoger dan een jaar eerder, op 316.000 euro. Deze stijging was minder sterk dan in voorgaande jaren en komt bijna volledig op het conto van de oversluiters, met gemiddeld een bijna 10 procent hogere hypotheeksom. Bij het oversluiten kan vaak geld worden bijgeleend omdat de woning meer waard is geworden, zei Smit. De hogere hypotheeksom wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om de woning te verduurzamen.

Geef een reactie