Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 16 mei 2019

Brussel laat banken boeten voor valutakartel

(ABM FN) In twee schikkingsbeschikkingen heeft de Europese Commissie vijf grote banken beboet wegens deelname aan twee kartels op de contante valutamarkt voor de handel in 11 valuta's. Dit meldde de Commissie donderdag in een persbericht.

De boetes van de twee schikkingen lopen op tot 1,07 miljard euro. Het zogenaamde ‘Forex - Three Way Banana Split’ besluit legt Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup en JPMorgan een boete op van 811,2 miljoen euro. De naam is ontleend aan een van de chatrooms op de Bloomberg-terminals van de handelaren, die van 2007 en 2013 verboden prijsafspraken maakten.

Een kartel van Barclays, RBS en MUFG Bank, aangeduid door de mededingingsautoriteiten als 'Forex - Essex Express', moet een boete van 257,7 miljoen euro betalen. Het ging hier om handelaren bij banken in Londen die in het Engelse graafschap Essex woonden en elkaar behalve in een chatroom ook troffen in de trein naar Londen.

UBS nam deel aan beide kartels, maar kreeg geen geldboete opgelegd omdat Zwitserse bank het bestaan van de kartels aan de Commissie onthulde.

"Deze kartelbeschikkingen geven een duidelijk signaal af dat de Commissie in geen enkele sector van de financiële markten heimelijke afspraken zal tolereren. Het gedrag van deze banken heeft de integriteit van de sector ondermijnd ten koste van de Europese economie en consumenten”, aldus Commissaris voor mededinging Margrethe Vestager in een toelichting.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup