Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 15 mei 2019 07:33

Update: Weinig verrassende winstval ABN AMRO

ABN AMRO heeft in de eerste drie maanden van 2019 de winst conform verwachting flink onder druk zien staan. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend met de cijfers over het eerste kwartaal.

In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst met 20 procent tot 478 miljoen euro. Dit is evenwel licht meer dan de 474 miljoen euro die analisten hadden voorzien. De netto rentebaten werden geraakt door tijdelijk hogere kosten van liquiditeitsbeheer. De operationele lasten bevatten onder andere kwartaal specifieke hoge regelgevingskosten, die deels werden gecompenseerd door effectief kostenbeheer. De operationele kosten liepen met een daling van 21 miljoen euro meer terug dan analisten hadden voorzien. Vooraf werd namelijk gerekend op een daling met 15 miljoen euro.

De kredietvoorzieningen vielen aanzienlijk lager uit en daalden op jaarbasis van 208 miljoen naar 102 miljoen euro. Dit had vooral te maken met het afbouwen van delen van de CIB kredietportefeuille in 2018.

Het rendement op het eigen vermogen daalde van 11,5 procent naar 9,2 procent op jaarbasis, terwijl de cost/income ratio, een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van banken, uitkwam op 63,8 procent, tegen 70,2 procent in het vierde kwartaal en 57,9 procent een jaar eerder. Analisten hielden rekening met een cost/income ratio van 62,3 procent.

Als de regelgevingskosten evenredig over het jaar zouden worden verdeeld, zou het rendement op het eigen vermogen op 10,2 procent uitkomen en de cost/income ratio op 60,2 procent, aldus ABN AMRO.

Verder meldde ABN AMRO een daling van 6 procent van de netto rentebaten, terwijl de fee-inkomsten met 4 procent daalden. Deze kwamen uit op respectievelijk 1.573 miljoen en 414 miljoen euro, waar door analisten wad gerekend op 1.603 miljoen en 416 miljoen euro.

De Basel III CET1-ratio, waarin de winst over het eerste kwartaal van 2019 niet is opgenomen, noemde ABN AMRO met 18,0 procent "sterk".

"In deze meer uitdagende omstandigheden, met toenemende kosten vanuit wet- en regelgeving, blijven we ons richten op onze financiële doelen", aldus CEO Kees van Dijkhuizen, die stelde dat de economische omstandigheden en het renteklimaat uitdagender zijn geworden.

De topman liet weten bezig te zijn met de aanscherping van de koers bij diverse bedrijfsonderdelen. Bij Private Banking is de bank begonnen met het integreren van de Belgische acquisitie, en met de aangekondigde verkoop van de activiteiten op de Kanaaleilanden rondt ABN AMRO de verkoop van activiteiten bij Private Banking af. Bij deze divisie nam het totale beheerde vermogen in het afgelopen kwartaal met 15,6 miljard euro toe, dankzij een overname, marktprestaties en een instroom van nieuw klantvermogen.

De aanscherping van de koers bij Corporate & Institutional Banking (CIB) verloopt volgens Van Dijkhuizen goed. Bij Commercial Banking groeide de kredietportefeuille met 2,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, terwijl de hypotheekportefeuille met 0,6 procent afnam, zo merkte de topman bovendien op.

"Vooruitkijkend zien we een goedgevulde hypothekenpijplijn en verwachten we dat ons marktaandeel in nieuwe productie in Q2 2019 weer zal toenemen."

Update: om meer informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100