Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 15 mei 2019 12:02

Europese beurzen lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden woensdag lager nadat vanochtend een verdeelde set macrocijfers de markt in kwam, waaruit een vertraging in China en een opleving van de Duitse economie bleek.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een verlies van 0,2 procent op 375,56 punten. De Duitse DAX liet een min zien van 0,3 procent op 11.955,20 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,4 procent met een stand van 5.328,20 punten. De Britse FTSE 100 noteerde woensdag vlak 7.244,10 punten.

Vanmiddag kan de markt reageren op een aantal macrocijfers uit de Verenigde Staten, waaronder de belangrijke detailhandelsverkopen.

Vanochtend vroeg kwamen er al cijfers uit China: de economische bedrijvigheid in China koelt af. De industriële productie groeide in april met 5,4 procent. In maart steeg de productie juist nog met 8,5 procent, wat overigens wel een flinke stijging was ten opzichte van de groei van 5,3 procent aan begin van het jaar. Economen rekenden voor april op een groei van 6,6 procent.

De detailhandelsverkopen in China zijn in april ook in een beduidend lager tempo gegroeid. De verkopen stegen in april met 7,2 procent op jaarbasis. In maart ging het nog om een toename van 8,7 procent en ook de voorgaande maanden lag de groei steeds boven de acht procent.

Ook in Europa kwam een aantal macrocijfers naar buiten: de Duitse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal steeg het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,4 procent op kwartaalbasis, hetgeen conform verwachting was. Op jaarbasis was er sprake van een groei van 0,7 procent. Ook dit cijfer werd voorzien.

De Franse consumentenprijzen zijn in april harder gestegen dan bij een voorlopige peiling werd gerapporteerd. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,3 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een stijging van de consumentenprijzen van 1,2 procent. In maart was dit nog 1,1 procent.

In de eurozone kwam woensdag de tweede raming voor de groei van de economie in het eerste kwartaal van de muntunie naar buiten, die uitkwam op 0,4 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis. Deze cijfers kwamen overeen met de verwachtingen.

In de Verenigde Staten is het wat drukker en gaat de aandacht woensdag uit naar de activiteitenindex van de staat New York over mei, de detailhandelsverkopen over april, de industriële productie over dezelfde maand, de vertrouwensindex van huizenbouwers over mei, de bedrijfsvoorraden over maart en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 11 mei.

De zogeheten Empire State-index komt over mei naar verwachting uit op 8,0 tegen 10,1 in april. De industriële productie laat in de prognoses een vlakke trend zien, terwijl in maart er een daling werd gemeld van 0,1 procent op maandbasis. De capaciteitsbenutting daalt naar verwachting licht van 78,8 procent naar 78,7 procent. De detailhandelsverkopen lopen naar verwachting op maandbasis met 0,2 procent op tegen een plus van 1,6 procent in maart. Zonder de autoverkopen komt de stijging op maandbasis uit op 0,7 procent, zo is de prognose. Dat was in maart 1,2 procent. De huizenbouwersindex stijgt naar verwachting licht van 63 naar 64. De bedrijfsvoorraden komen naar verwachting vlak uit tegen een stijging met 0,3 procent in februari. De olievoorraden laten in de voorspellingen een afname zien van 1,4 miljoen vaten. In de week die eindigde op 4 mei daalden voorraden met krap 4 miljoen vaten.

Dan zijn er woensdag enkele sprekers. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeure neemt deel aan een bijeenkomst van de Assemblee nationale.

Bestuurslid Peter Praet houdt een toespraak bij de Steptoe Brussels Open Conference

De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles getuigt voor het bankencomité van de Senaat op financiële regelgevers.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin getuigt eveneens voor de Senaat, maar dan voor een sub-comité, waarbij het gaat over de begroting voor 2020.

De voorzitter van de Fed van Richmond Thomas Barkin spreekt woensdag bij de New York Association for Business Economics.

In Duitsland is er dan nog een gezamenlijke bijeenkomst van de Deutsche Bundesbank en de ECB onder de noemer Joint Spring Conference.

Olie noteerde woensdag lager. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het rood op 61,28 dollar, terwijl voor een juli-future Brent 70,91 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,5 procent. De International Energy heeft in zijn rapport over april de ramingen voor de vraag naar olie voor 2019 verlaagd.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1208 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1205 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1210 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO heeft in de eerste drie maanden van 2019 de winst conform verwachting flink onder druk zien staan. ABN AMRO leverde 1,9 procent in.

Ageas verloor 2,1 procent na kwartaalcijfers die onder de verwachting uitkwamen. Toch meent KBC Securities dat de cijfers in het algemeen wel sterk waren, vooral in Azië.

Credit Agricole boekte in het eerste kwartaal van 2019 een licht lagere nettowinst, terwijl de inkomsten zich vrijwel vlak ontwikkelden. De belegger waardeerde het aandeel woensdag 2,6 procent lager.

RWE heeft in de eerste drie maanden van 2019 een hogere aangepaste winst geboekt, gesteund door sterke handelsprestaties, en bevestigde zijn prognoses voor het hele boekjaar. Het energiebedrijf voorziet voor dit jaar een aangepast bedrijfsresultaat van 1,2 miljard euro tot 1,5 miljard euro en een aangepast nettoresultaat variërend van 300 miljoen euro tot 600 miljoen euro. RWE won woensdag 2,8 procent. E.ON viel op met een verlies van 5,4 procent.

TUI heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar de verliezen zien oplopen, omdat Pasen dit jaar vrij laat in het jaar viel en vanwege een overaanbod in Spanje. Voor het hele boekjaar voorziet TUI een aangepaste EBITA die met 17 procent op jaarbasis daalt. Indien de problemen met de 737 MAX ook na medio juli aanhouden, dan rekent TUI zelfs op een daling van de winst met 26 procent. De koers van het aandeel noteerde 0,9 procent in het rood.

Kingfisher maakte over het eerste kwartaal een omzetgroei van 0,4 procent bekend, waarbij de Franse operaties nog altijd voor druk zorgden. Kingfisher verloor 3,8 procent

In Frankfurt noteerden autobouwers lager, aangevoerd door Volkswagen dat 2,9 procent inleverde. In Parijs waren de autoproducenten eveneens de klos met een verlies van 3,6 procent voor Renault. Carrefour leidde de lijst van ongeveer vijftien stijgers met een plus van 1,5 procent. In Londen waren de stijgers in de meerderheid, maar met alleen voor Coca Cola HBC een plus van meer dan 2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet.

Dinsdag sloot de Dow Jones index 0,8 procent hoger op 25.532,05 punten, won de breed samengestelde S&P 500 index ook 0,8 procent op 2.834,41 punten en steeg de Nasdaq index 1,1 procent naar 7.734,49 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie