Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 15 mei 2019 10:49

Beursupdate: Damrak geeft openingswinsten prijs

 De Amsterdamse beurs leverde woensdag gedurende de ochtend de openingswinsten in. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,2 procent op 549,44 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat de markten wat stoom afblazen na een koerssprong op dinsdag. Toch stelde Nijkamp dat de beurzen nog steeds hoger staan dan het laagste punt op dinsdagochtend. "Het is een markt van twee stappen vooruit en één terug", aldus Nijkamp.

De vermogensbeheerder wees wel op flink slechtere macro-cijfers uit China vanochtend. De economische bedrijvigheid in China koelt af, terwijl volgens Nijkamp op een herstel werd gerekend. Zo stegen de industriële productie, de detailhandelsverkopen en de investeringen minder hard.

"Slecht nieuws wordt in dit geval opgevat als goed nieuws", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. De lager dan verwachte Chinese macrocijfers voeden volgens Wiersma de verwachting dat de Chinese overheid en de Chinese centrale bank meer stimuleringsmaatregelen zullen aankondigen. "In ieder geval zullen ze de maatregelen nog niet terugschroeven."

Vanuit Europa werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,4 procent groeide ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis was er sprake van een groei van 0,7 procent. Beide cijfers waren conform verwachting. De sterke groei in het eerste kwartaal suggereert dat paniek over de toestand van de Duitse economie overdreven is, stelde econoom Carsten Brzeski van ING. "Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid", waarschuwde Brzeski.

Verder steeg de Franse inflatie in april harder dan bij een voorlopige peiling werd gerapporteerd.

Verder houden beleggers de ontwikkelingen rond de handelsvete tussen China en de Verenigde Staten onverminderd in de gaten, aldus Nijkamp. Hierover is wel meer positiviteit over ontstaan, zo stelde de vermogensbeheerder. "Voor eind juni kan er misschien wel een deal zijn", zei Nijkamp.

De euro/dollar noteerde op 1,1216. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1210 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1204 op de borden. De olieprijzen liepen met 0,9 procent terug.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex viel ABN AMRO op met een koersverlies van 2,3 procent, na het openen van de boeken. De bank maakte flink minder winst, maar dat was ook voorzien. "Geen geweldig resultaat", oordeelde KBC Securities. De retaildivisie presteerde volgens analisten van Jefferies juist wat beter dan verwacht. De analisten zijn evenwel van mening dat beleggers vooral uitkijken naar de kapitaalverwachtingen. ABN AMRO wil tegen het einde van het jaar met nieuwe doelstellingen komen, na een beoordeling van de interne modellen.

Sectorgenoot ING daalde 1,8 procent. De geluiden dat ING samen met enkele andere banken jaagt op het Duitse Commerzbank worden steeds sterker.

Ahold Delhaize werd juist 0,7 procent duurder nu het aandeel weer op de kooplijst van Bernstein staat. "Het slechte nieuws is nu achter de rug", aldus analist Bruno Monteyne. En dat betekent dat er een instapmoment is voor een sectoruitblinker, aldus de analist.

In de Midkap profiteerde AMG van een koopadvies van Berenberg. Het aandeel won 2,3 procent. De analisten van de zakenbank zijn te spreken over de niche die AMG bedient. Pluspunten van AMG zijn volgens Berenberg onder meer het ondernemerschap, de financiële discipline en de focus op specifieke segmenten zoals de luchtvaart en legeringselement vanadium.

Een grote daler was Corbion met een verlies van 1,1 procent, vanwege een ex-dividendnotering. Air France-KLM verloor zelfs 1,7 procent en PostNL 1,4 procent na een koersdoelverlaging door KBC Securities.

Onder de kleinere aandelen ging Kendrion 2,1 procent de lucht in, maar Heijmans verloor 2,8 procent.

Lokaal won Lavide 8,5 procent en SnowWorld 0,9 procent nadat de exploitant van overdekte skihallen de resultaten in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar zag aantrekken.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100