fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 13 mei 2019 11:20

Valuta: Chinese yuan daalt

De Chinese yuan daalt maandag ten opzichte van de dollar, in afwachting van meer Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen en een mogelijke tegenzet van China.

Er zijn geen macro-economische data die maandag de valutamarkt in beweging zetten en er wordt vooral gekeken naar het handelsconflict tussen de Amerikanen en Chinezen, nadat de VS vrijdag de heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogden van 10 naar 25 procent.

"Het wachten is op de Chinese respons", zei Stefan Koopman van Rabobank. China heeft immers wel gezegd dat ze de Amerikaanse heffingen gaan vergelden, maar nog niet op welke manier.

Omdat China zo veel minder Amerikaanse goederen importeert dan de VS Chinese goederen, kan China de heffingen van de regering-Trump niet goed evenaren. De meest voor de hand liggende optie is een zwakkere Chinese munt om de duurdere export op te vangen. In een later stadium kunnen de Chinezen Amerikaanse bedrijven de toegang tot hun markt ontzeggen, maar daar lijkt nog geen sprake van.

De koers van de Chinese yuan, te weten de offshore-wisselkoers die vooral door de markt wordt bepaald, daalde de afgelopen week van minder dan 6,75 naar 6,90 voor een Amerikaanse dollar, zei Koopman. "Dat is een forse depreciatie".

De markt loopt vooruit op een aankondiging later maandag van de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, die naar verwachting ook importheffingen zal aankondigen op de resterende 325 miljard dollar aan Chinese importen die nu nog niet geraakt worden door het handelsconflict.

Als de Amerikanen daarvoor een korte deadline geven van bijvoorbeeld een maand, dan zou dat negatief voor de yuan kunnen zijn, dacht Koopman.

Het lijkt erop dat de Chinezen niet zo snel zullen buigen, zei de analist. Als China zijn eigen wetgeving aanpassen onder Amerikaanse druk, zou dit het gezag aantasten van de Chinese politieke leiders en die hebben dat gezag hard nodig.

Mocht de handelsoorlog tot een recessie leiden in de VS en China, en daar lijkt het volgens Koopman wel eens op te kunnen uitdraaien, dan zal de kritiek op het beleid van de Amerikaanse president Trump snel toenemen. Het meer autoritaire Politburo in China kan het in een dergelijk scenario waarschijnlijk gemakkelijker uitzingen.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?