Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 10 mei 2019 19:01

Uitgelicht: PostNL flink afgestraft na cijfers

 PostNL heeft afgelopen week een flinke tik gekregen op de beurs na kwartaalcijfers, die door analisten aanvankelijk werden bestempeld als conform verwachting. Het aandeel sloot vrijdag op 1,85 euro, hetgeen op weekbasis een verlies betekende van 19,5 procent.

Het postbedrijf behaalde in het afgelopen kwartaal een licht lager bedrijfsresultaat op een hogere omzet. Vooral bij de divisie pakketten bleef de groei met 16 procent fors, terwijl de daling in de volumes bij geadresseerde post doorzette. De winst halveerde evenwel ruimschoots.

Analisten bleken in de eerste instantie niet verrast door de cijfers. Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING waren de resultaten in lijn met de verwachtingen, terwijl het postbedrijf de outlook voor 2019 herhaalde. De vooruitzichten voor de middellange termijn voor de divisie pakketten noemde de analist zelfs bemoedigend.

Ook Berenberg bleek aanvankelijk positief gestemd. "PostNL beweegt zich in de goede richting", aldus de analisten.

Nog een transitiejaar

Toch kwam het aandeel flink onder druk te staan, onder meer door zorgen over het dividend in 2020. Zwartsenburg kwam namelijk tot de conclusie dat ook 2020 een transitiejaar zal worden voor het postbedrijf en dat door toegenomen investeringen een dividend volgend jaar er vermoedelijk niet inzit.

Het postbedrijf liet weten te willen investeren in pakketdepots, hetgeen leidt tot een kapitaaluitstroom van circa 180 miljoen euro volgend jaar. Dit zou "significant" meer zijn dan de 100 miljoen euro die PostNL doorgaans per jaar investeert.

Naast de toename van de investeringen, vielen ook een daling van het werkkapitaal en een negatieve mix bij pakketbezorging niet goed bij beleggers, aldus analisten van Berenberg. De markt had juist gehoopt tijdens de beleggersdag afgelopen week wat gunstige berichten te krijgen over de outlook voor de pakketdivisie.

Berenberg voelde zich genoodzaakt om het koersdoel voor PostNL neerwaarts bij te stellen van 2,75 naar 2,65 euro, mede vanwege de aangepaste outlook. Ook werden de ramingen voor de omzet en vrije kasstroom richting 2021 neerwaarts bijgesteld.

Kansen op lange termijn

Hoewel PostNL afgelopen week flink werd afgestraft op de beurs, blijven analisten op de lange termijn wel positief over het aandeel. Zowel Berenberg als ING handhaafde het koopadvies. ING hanteert zelfs een koersdoel van 4,00 euro, maar haalde het aandeel wel van de favorietenlijst, omdat er op korte termijn weinig aanjagers voor de koers zijn.

Berenberg verwacht in het lopende kwartaal al operationele verbeteringen, wat de koers kan ondersteunen, en ING verwacht dat na 2020 de winsten, het dividend en de vrije kasstroom flink kunnen stijgen, mede door een significante daling van de pensioenkosten en investeringen, synergieën door de fusie met Sandd en de groei binnen pakketbezorging. Berenberg verwacht dat er een kans van 75 procent is dat de deal met Sandd doorgang vindt.

Beleggers in PostNL zullen dus wat meer geduld moeten hebben dan gedacht en dit werd afgelopen week afgestraft met een forse koersdaling.

"Het bedrijf vraagt erg veel geduld van beleggers, maar als Sandd uiteindelijk is ingelijfd en International is afgestoten, zullen de resultaten een flinke boost krijgen", aldus analist Martin Crum van IEX Group, die eveneens een koopadvies hanteert.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht