Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 9 mei 2019 17:53

Damrak in de ban van handelsconflict

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX daalde 1,7 procent op een slotstand van 549,59 punten.

De verliezen voor de Amsterdamse hoofdindex liepen verder op nadat Wall Street flink lager opende.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX sluit niet uit dat de AEX vanaf het huidige niveau verder daalt naar de 539 of zelfs 530 punten, zei hij voor de camera van ABM Financial News. Volgens hem heeft de Amsterdamse hoofdindex zijn stijgende trend duidelijk losgelaten, iets dat vooral te wijten is aan de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China.

Het handelsconflict tussen de twee landen laaide de afgelopen dagen weer op en hoewel Washington en Beijing vandaag en morgen weer aan de onderhandelingstafel zitten, is de kans klein dat op korte termijn een akkoord wordt gesloten. En dus worden vrijdag hogere Amerikaanse importtarieven van kracht op 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Beijing dreigt daarop met tegensancties terwijl de Amerikaanse president Trump de Chinezen ondertussen beschuldigt van het schenden van afspraken. Dat deed hij tijdens woensdagavond lokale tijd tijdens een campagnebijeenkomst.

"Europa raakt verstrikt in het spervuur want wanneer de twee grootste economieën ter wereld een handelsoorlog met elkaar voeren, dan is dat voor iedereen slecht", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Woensdag putten beleggers nog hoop uit de berichten dat de Chinese vice-premier Liu He naar Washington is afgereisd voor de besprekingen. Ook Trump toonde zich toen nog optimistisch over een spoedige deal.

Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe lijken de valutamarkten zich vooralsnog weinig aan te trekken van de escalatie. Dat kan erop duiden dat men "nog steeds optimistisch is over de kans dat China en de VS op het laatste moment nader tot elkaar komen."

Maar dat houdt volgens Hordijk ook in dat, mocht er op het laatste moment geen deal komen, "grote bewegingen op de markten te zien zullen zijn. Hierbij zou de euro één van de valuta kunnen zijn die in de vuurlinie komt te liggen, aangezien de gevoeligheid die de Europese exportsector heeft voor ontwikkelingen in de Chinese economie dan weer een rol kan gaan spelen."

De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,1230. Donderdagochtend was het muntpaar rond de 1,1190 waard. Olie werd ruim een procent goedkoper.

Macro-economische publicaties waren donderdag ondergeschikt aan het nieuws rond de handelsbesprekingen, ondanks dat er sprake was van een volle agenda.

Uit China kwam donderdagochtend vroeg het nieuws dat de inflatie in april verder is opgelopen, net als de producentenprijzen.

Verder werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS in maart onverwacht zijn gedaald, de producentenprijzen in april zijn gestegen en het handelstekort in februari is opgelopen. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden minder dan verwacht.

Stijgers en dalers

De AEX telde donderdag geen stijgers. Ahold Delhaize hield de schade wel beperkt met een verlies van 0,1 procent. Royal Dutch Shell en AkzoNobel daalden 0,2 procent.

Onder de hoofdaandelen was ArcelorMittal na kwartaalcijfers de grootste daler met een verlies van 6,1 procent. De nettowinst liep het afgelopen kwartaal op jaarbasis fors terug van 1.952 miljoen naar 414 miljoen dollar en de EBITDA daalde harder dan analisten hadden voorzien. Kepler Cheuvreux stelde dat het momentum bij de staalreus zwak blijft. Van alle staalbedrijven in Europa is ArcelorMittal wel het beste gepositioneerd, aldus Kepler.

Wolters Kluwer leverde 1,7 procent in nadat bekend werd dat het dataconcern slachtoffer is geworden van een malware aanval.

ASML verloor 4,0 procent. Sectorgenoot Intel gaf woensdagavond een voorzichtige lange termijn outlook af.

In de Midkap stond Besi vermoedelijk ook vanwege de zwakke outlook van Intel onder druk. Het aandeel gaf 5,6 procent prijs.

PostNL leverde opnieuw flink in. Het aandeel daalde 4,9 procent. Na de cijfers en beleggersdag van dinsdag verloor het aandeel al meer dan 11 procent en woensdag ruim 5 procent.

Flow Traders profiteerde van de toegenomen volatiliteit en steeg 1,0 procent.

BAM Groep wist beleggers niet te overtuigen met de kwartaalcijfers en daalde donderdag liefst 14,1 procent in de AMX. De bouwer behaalde in het eerste kwartaal flink meer omzet dan voorzien, maar de winstgevendheid viel wel tegen, constateerden analisten van ABN AMRO en ING. Een duidelijke meevaller noemde ING de verbetering van de zogeheten handelswerkkapitaal-efficiency.

Onder de kleinere aandelen verloor sectorgenoot Heijmans 4,2 procent. Het bedrijf komt vrijdag voorbeurs met een trading update. VolkerWessels verloor 4,9 procent.

Het aandeel van Ajax daalde 20 procent na de uitschakeling in de halve finale van de Champions League.

Stern sloot 1,4 procent lager. In het eerste kwartaal van dit jaar bleken de resultaten bij de dealerdivisie en ook de ontwikkeling van de leasevloot beter dan verwacht. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC donderdag in reactie op de kwartaalcijfers van het autobedrijf. Verder keurden aandeelhouders de verkoop van de leasetak goed.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street in het rood. De S&P 500 daalde 1,3 procent. De Dow Jones index en de Nasdaq leverden zo'n 1,5 procent in.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie