Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 9 mei 2019 10:54

Beursupdate: ArcelorMittal en BAM onderuit op rood Damrak

 De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,7 procent op 554,93 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wordt het beeld momenteel bepaald door de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten, die vandaag van start gaan. "De beurzen bewegen nu vooral op uitspraken van Trump", aldus Schutte.

De Chinese onderhandelaars "broke the deal", zei Trump woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Florida. De president zal daarom vrijdag de importheffingen voor Chinese goederen verhogen, tenzij er alsnog een akkoord wordt bereikt. "Dus ze vliegen in... de vicepremier vliegt morgen in -een goede vent - maar ze maakten de deal stuk. Dat kunnen ze niet doen, dus ze zullen betalen", aldus Trump.

Volgens Schutte houden beleggers zich momenteel bezig met de vraag of de handelsgesprekken een succes zullen worden of juist niet. De beleggingsadviseur heeft zelf geen idee welke kant het op zal gaan. "Het is een kwestie van kop of munt." Wel is Schutte van mening dat er nog een grote koersdaling kan komen, als de twee partijen er niet uit komen. "Vooralsnog is het voorzichtigheid troef."

De beleggingsadviseur merkte op dat er in het huidige klimaat "heftig" wordt gereageerd op bedrijfscijfers als deze "ook maar iets" afwijken van de verwachting. Schutte wees onder meer op de koersval van BAM vanochtend. Ook ArcelorMittal werd gestraft voor zijn kwartaalcijfers.

Naast de handelsbesprekingen tussen de VS en China hebben beleggers vandaag ook oog voor een geplande toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

De euro/dollar noteerde op 1,1188. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1193 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1208 op de borden. De olieprijzen daalden vanochtend met 0,9 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was ArcelorMittal na kwartaalcijfers de grootste daler met 4,8 procent. De nettowinst liep het afgelopen kwartaal op jaarbasis terug van 1.952 miljoen naar 414 miljoen dollar en de EBITDA daalde harder dan analisten hadden voorzien. Kepler Cheuvreux stelde dat het momentum bij de staalreus zwak blijft. Van alle staalbedrijven in Europa is ArcelorMittal wel het beste gepositioneerd, aldus Kepler.

Aegon en Aalberts verloren daarnaast circa procent. ASML verloor 1,7. Intel gaf woensdagavond een voorzichtige lange termijn outlook af. In de Midkap gaf Besi 2,4 procent prijs.

Ahold Delhaize was met 0,2 procent een van de weinige stijgers in de AEX.

In de AMX was bouwer BAM Groep na vrijgave van cijfers de gebeten hond met een koersverlies van 9,0 procent. BAM behaalde in het eerste kwartaal flink meer omzet dan voorzien, maar de winstgevendheid viel wel tegen, zo constateerden analisten van ABN AMRO en ING. Een duidelijke meevaller noemde ING dat de zogeheten handelswerkkapitaal-efficiency verbeterde van 8,8 procent negatief eind 2018 naar 9,0 procent negatief tegen het einde van het eerste kwartaal. Onder de kleinere aandelen verloor sectorgenoot Heijmans 1,3 procent.

Ajax daalde maar liefst 16,1 procent na de uitschakeling in de halve finale van de Champions League.

Stern noteerde 0,3 procent hoger. Stern boekte in het eerste kwartaal van dit jaar beter dan voorziene resultaten met de dealerdivisie en ook de ontwikkeling van de leasevloot was beter dan verwacht. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC donderdag in reactie op de kwartaalcijfers van het autobedrijf.

Verder viel het verlies van 8,3 procent voor Curetis nog op.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 2, 2020

Optimistische beursexperts tippen Galapagos

december 2, 2020

Amstel naar China | 2 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard